Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Curry z indyka*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Izolda" data-source="post: 1075715" data-attributes="member: 1443"><p>Przepis prawdopodobnie bajaderki z mniama, z dawnych czasów gdy jeszcze miałam abonament, teraz nie mogę sprawdzić.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1 łyżka oliwki</p><p>500g udek (górna cześć nogi) indyczych bez skory i kości, pokrojonych w kostkę</p><p>2 duże posiekane ząbki czosnku</p><p>1 cebula, pokrojona w plasterki</p><p>1-2 łyżeczki curry</p><p>1/2 łyżeczki kuminu</p><p>1/2 łyżeczki przyprawy chili</p><p>1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki</p><p>1/4 łyżeczki musztardy w proszku</p><p>1/4 łyżeczki cynamonu</p><p>2 łyżeczki świeżego, utartego imbiru</p><p>1 szklanka rosołu z indyka lub kurczaka</p><p>1/2 szklanki pokrojonych w paseczki suszonych moreli</p><p>1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę</p><p></p><p>1 łyżka maki ziemniaczanej</p><p>2 łyżki wody</p><p></p><p><strong>Sposób przygotowania:</strong></p><p>Rozgrzać olej na dużej patelni, dodać pokrojone mięso i lekko zrumienić. Przełożyć na talerz, obniżyć ogień i dodać do patelni cebule i czosnek, smażyć około 2 minut aż cebula zmięknie. Dodać wszystkie przyprawy, dobrze wymieszać i stopniowo wlać rosół ciągle mieszając i zagotować. Włożyć mięso z powrotem na patelnie, przykryć i dusić około 1 godziny, aż mięso będzie miękkie, podlewając rosołem lub wodą w razie konieczności. Dodać pokrojone morele i paprykę i gotować jeszcze 5 minut. Zmieszać make ziemniaczana z woda i wlać do sosu, zagotować i mieszać aż sos lekko zgęstnieje. Podawać z ryżem.</p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong> Ja robię ten gulasz z piersi indyczej, wtedy wystarczy pół godziny gotowania, nie mam musztardy w proszku, zamiast tego daję czubatą łyżeczkę musztardy Dijon.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Izolda, post: 1075715, member: 1443"] Przepis prawdopodobnie bajaderki z mniama, z dawnych czasów gdy jeszcze miałam abonament, teraz nie mogę sprawdzić. [B]Składniki:[/B] 1 łyżka oliwki 500g udek (górna cześć nogi) indyczych bez skory i kości, pokrojonych w kostkę 2 duże posiekane ząbki czosnku 1 cebula, pokrojona w plasterki 1-2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki przyprawy chili 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki 1/4 łyżeczki musztardy w proszku 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki świeżego, utartego imbiru 1 szklanka rosołu z indyka lub kurczaka 1/2 szklanki pokrojonych w paseczki suszonych moreli 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 łyżka maki ziemniaczanej 2 łyżki wody [B]Sposób przygotowania:[/B] Rozgrzać olej na dużej patelni, dodać pokrojone mięso i lekko zrumienić. Przełożyć na talerz, obniżyć ogień i dodać do patelni cebule i czosnek, smażyć około 2 minut aż cebula zmięknie. Dodać wszystkie przyprawy, dobrze wymieszać i stopniowo wlać rosół ciągle mieszając i zagotować. Włożyć mięso z powrotem na patelnie, przykryć i dusić około 1 godziny, aż mięso będzie miękkie, podlewając rosołem lub wodą w razie konieczności. Dodać pokrojone morele i paprykę i gotować jeszcze 5 minut. Zmieszać make ziemniaczana z woda i wlać do sosu, zagotować i mieszać aż sos lekko zgęstnieje. Podawać z ryżem. [B]Moje uwagi:[/B] Ja robię ten gulasz z piersi indyczej, wtedy wystarczy pół godziny gotowania, nie mam musztardy w proszku, zamiast tego daję czubatą łyżeczkę musztardy Dijon. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Curry z indyka*
Top
Bottom