Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Curry z kurczaka z zieloną masalą*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 900445" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Curry z kurczaka z zieloną masalą</strong></p><p></p><p></p><p>Źródło przepisu - C. Hyman Kuchnia żydowska</p><p></p><p>Danie hinduskie, ale obecne też w kuchni indyjskich Żydów.</p><p></p><p>na 4 osoby</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>3 łyżki dowolnego oleju</p><p>1 duża cebula, drobno pokrojona</p><p>1 duży pomidor, odfiletowany i drobno pokrojony</p><p>450 g kurczaka bez skóry i kości (u mnie 500 g pokrojonego w kostkę fileta)</p><p>sól do smaku</p><p>puszka (400 ml) niesłodzonego mleka kokosowego</p><p></p><p><strong>Masala</strong></p><p>25 g liści kolendry (dałam liście z pęczka pietruszki, bez ważenia)</p><p>2,5 cm kawałek świeżego imbiru, starty (u mnie przeciśnięty przez praskę do czosnku)</p><p>5 ząbków czosnku (naprawdę nie za dużo! )</p><p>6 -8 małych zielonych papryczek chili, bez nasion (dałam jedną czerwoną)</p><p>1 łyżeczka nasion kopru włoskiego</p><p>2,5 cm laski cynamonu</p><p>2 goździki</p><p>nasiona z 1 strączka kardamonu (dałam z trzech strączków)</p><p>8 ziaren pieprzu</p><p>1/2 łyżeczki kurkumy</p><p>Do tego dałam od siebie pół łyżeczki ziaren kolendry, pół łyżeczki garam masali i pół łyżeczki madraskiego curry.</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Podsmaż na oleju cebulę na złoty brąz. Dodaj pomidora i podsmażaj aż do odparowania płynu.</p><p>Cebula i pomidor powinny utworzyć razem rodzaj pasty.</p><p>Przyrządź masalę, mieląc lub ubijając w moździerzu wszystkie składniki na zieloną pastę.</p><p>Dodaj masalę do garnka i gotuj tak długo, aż kolor mieszaniny zmieni się z jasnego na ciemnozielony, a olej zacznie się oddzielać. Kiedy poczujesz zapach masali, będzie gotowa.</p><p>Dodaj kurczaka, posól i gotuj na średnim ogniu 20 minut.</p><p>Wlej mleko kokosowe i po minucie zdejmij z ognia.</p><p>Podawaj z gotowanym na sypko ryżem.</p><p>Curry można odgrzewać, jednak trzeba uważać, by mleko kokosowe się nie zważyło.</p><p></p><p>Moje uwagi ograniczą się tym razem do jednego słowa - wyśmienite!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 900445, member: 1024"] [B]Curry z kurczaka z zieloną masalą[/B] Źródło przepisu - C. Hyman Kuchnia żydowska Danie hinduskie, ale obecne też w kuchni indyjskich Żydów. na 4 osoby [B]Składniki:[/B] 3 łyżki dowolnego oleju 1 duża cebula, drobno pokrojona 1 duży pomidor, odfiletowany i drobno pokrojony 450 g kurczaka bez skóry i kości (u mnie 500 g pokrojonego w kostkę fileta) sól do smaku puszka (400 ml) niesłodzonego mleka kokosowego [B]Masala[/B] 25 g liści kolendry (dałam liście z pęczka pietruszki, bez ważenia) 2,5 cm kawałek świeżego imbiru, starty (u mnie przeciśnięty przez praskę do czosnku) 5 ząbków czosnku (naprawdę nie za dużo! ) 6 -8 małych zielonych papryczek chili, bez nasion (dałam jedną czerwoną) 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 2,5 cm laski cynamonu 2 goździki nasiona z 1 strączka kardamonu (dałam z trzech strączków) 8 ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy Do tego dałam od siebie pół łyżeczki ziaren kolendry, pół łyżeczki garam masali i pół łyżeczki madraskiego curry. [B]Wykonanie:[/B] Podsmaż na oleju cebulę na złoty brąz. Dodaj pomidora i podsmażaj aż do odparowania płynu. Cebula i pomidor powinny utworzyć razem rodzaj pasty. Przyrządź masalę, mieląc lub ubijając w moździerzu wszystkie składniki na zieloną pastę. Dodaj masalę do garnka i gotuj tak długo, aż kolor mieszaniny zmieni się z jasnego na ciemnozielony, a olej zacznie się oddzielać. Kiedy poczujesz zapach masali, będzie gotowa. Dodaj kurczaka, posól i gotuj na średnim ogniu 20 minut. Wlej mleko kokosowe i po minucie zdejmij z ognia. Podawaj z gotowanym na sypko ryżem. Curry można odgrzewać, jednak trzeba uważać, by mleko kokosowe się nie zważyło. Moje uwagi ograniczą się tym razem do jednego słowa - wyśmienite! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Curry z kurczaka z zieloną masalą*
Bottom