Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Curry z kurczakiem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1012053" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis autorstwa Agnieszki Kręglickiej pochodzi z Wysokich Obcasów. Prawdziwe curry powinno być robione z kompozycji przypraw, za każdym razem innej, a właściwie dopasowanej do przygotowywanej potrawy. Dzisiejsze curry jest obliczone dla 2 - 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>30 dkg mięsa z kurczaka bez kości (wzięłam mięso z udek, bo jest bardziej soczyste)</p><p><strong>marynata</strong></p><p><strong></strong>3/4 szklanki jogurtu</p><p>sok z pół cytryny</p><p>2 łyżeczki mielonego kuminu</p><p>2 łyżeczki kurkumy</p><p>1/2 - 1 łyżeczki kruszonej chilli cayenne</p><p>świeżo mielony pieprz</p><p><strong>sos</strong></p><p><strong></strong>10 dkg sklarowanego masła</p><p>1 łyżeczka nasion gorczycy</p><p>1 łyżeczka nasion kolendry</p><p>15 pokruszonych nasion kardamonu</p><p>20 gożdzików</p><p>2 cebule pokrojone w cienkie plastry</p><p>2 utarte ząbki czosnku</p><p>1 łyżka utartego świeżego imbiru</p><p>sól, ew. szczypta cukru ( ja dawałam cukier)</p><p>1 szklanka posiekanych pomidorów bez skórki (brałam z puszki)</p><p>3 łyżki jogurtu</p><p></p><p>Składniki marynaty mieszamy i wkładamy do niej kurczaka pokrojonego w kostkę.</p><p>Masło rozgrzewamy, dodajemy gorczycę, kolendrę, kardamon i gożdziki. Kiedy przyprawy zbrązowieją i zaczną &quot;wyskakiwać&quot; z garnka, dodajemy cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek i imbir. Smażymy aż cebula będzie brązowa, wtedy dodajemy pomidory i sól. Ja dodałam jeszcze szczyptę cukru. Smażymy dalej bez przykrycia, czasami mieszajac. </p><p>Gdy masło wypłynie na powierzchnię, dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka z jogurtem i wszystko mieszamy. Gotujemy powoli na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a z cebuli, pomidorów, jogurtu i przypraw powstanie spójny sos. Jeżeli potrawa robi się za gęsta, dolewamy trochę wody. </p><p>Curry jest nawet lepsze następnego dnia. Przed podaniem dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego. Doskonale smakuje z ryżem basmati. Można podać do tego chutney. Łagodzacym dodatkiem jest jogurt z pokrojonym w kostkę ogórkiem, pomidorami i miętą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1012053, member: 10341"] Przepis autorstwa Agnieszki Kręglickiej pochodzi z Wysokich Obcasów. Prawdziwe curry powinno być robione z kompozycji przypraw, za każdym razem innej, a właściwie dopasowanej do przygotowywanej potrawy. Dzisiejsze curry jest obliczone dla 2 - 4 osób. [B]Składniki [/B]30 dkg mięsa z kurczaka bez kości (wzięłam mięso z udek, bo jest bardziej soczyste) [B]marynata [/B]3/4 szklanki jogurtu sok z pół cytryny 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki kurkumy 1/2 - 1 łyżeczki kruszonej chilli cayenne świeżo mielony pieprz [B]sos [/B]10 dkg sklarowanego masła 1 łyżeczka nasion gorczycy 1 łyżeczka nasion kolendry 15 pokruszonych nasion kardamonu 20 gożdzików 2 cebule pokrojone w cienkie plastry 2 utarte ząbki czosnku 1 łyżka utartego świeżego imbiru sól, ew. szczypta cukru ( ja dawałam cukier) 1 szklanka posiekanych pomidorów bez skórki (brałam z puszki) 3 łyżki jogurtu Składniki marynaty mieszamy i wkładamy do niej kurczaka pokrojonego w kostkę. Masło rozgrzewamy, dodajemy gorczycę, kolendrę, kardamon i gożdziki. Kiedy przyprawy zbrązowieją i zaczną "wyskakiwać" z garnka, dodajemy cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek i imbir. Smażymy aż cebula będzie brązowa, wtedy dodajemy pomidory i sól. Ja dodałam jeszcze szczyptę cukru. Smażymy dalej bez przykrycia, czasami mieszajac. Gdy masło wypłynie na powierzchnię, dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka z jogurtem i wszystko mieszamy. Gotujemy powoli na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a z cebuli, pomidorów, jogurtu i przypraw powstanie spójny sos. Jeżeli potrawa robi się za gęsta, dolewamy trochę wody. Curry jest nawet lepsze następnego dnia. Przed podaniem dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego. Doskonale smakuje z ryżem basmati. Można podać do tego chutney. Łagodzacym dodatkiem jest jogurt z pokrojonym w kostkę ogórkiem, pomidorami i miętą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Curry z kurczakiem*
Bottom