Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Curry z łososia
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="marghe" data-source="post: 1504376" data-attributes="member: 160"><p>z książki &quot;Nakarm mnie&quot; Billa Grangera</p><p></p><p>900 g łososia - bez skóry</p><p>250 ml bulionu z kurczaka lub rybnego</p><p>400 g pomidorów z puszki</p><p>1 cebula</p><p>1 ząbek czosnku (w oryginalnym przepisie go nie ma)</p><p>1 łyżeczka mielonej kolendry</p><p>1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego</p><p>1 łyżeczka kurkumy</p><p>2 łyżki oliwy</p><p>1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego</p><p>10 - 15 liści świeżych curry - miałam suszone i takich użyłam</p><p>1 łyżeczka cukru - użyłam 3/4 łyżeczki ksylitolu</p><p>sok z 1 limonki</p><p>pieprz</p><p>1 łyżeczka soli</p><p></p><p></p><p>Cebulę (i czosnek) posiekać drobno.</p><p></p><p>Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę (i czosnek) i smażyć aż się zeszkli. (Uważać, żeby nie przypalić czosnku) . Dodać kolendrę, kmin i kurkumę. Przesmażyć.</p><p>Dodać pieprz kajeński, pomidory, liście curry, sól i bulion. Gotować około 10 minut. Wlać sok z limonki i wsypać cukier. Gotować kolejne 2 minuty.</p><p></p><p>Łososia pokroić w kostkę.</p><p>Wrzucić na patelnię z sosem. Dusić na małym ogniu 3 minuty. Wyłączyć gaz i pozwolić, żeby ryba dogotowała się w sosie przez około 5 minut.</p><p>Doprawić do smaku pieprzem</p><p></p><p>Podawać z ryżem. U nas gotowany był w wodzie z dodatkiem soli, kurkumy, chili i limonki</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="marghe, post: 1504376, member: 160"] z książki "Nakarm mnie" Billa Grangera 900 g łososia - bez skóry 250 ml bulionu z kurczaka lub rybnego 400 g pomidorów z puszki 1 cebula 1 ząbek czosnku (w oryginalnym przepisie go nie ma) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 10 - 15 liści świeżych curry - miałam suszone i takich użyłam 1 łyżeczka cukru - użyłam 3/4 łyżeczki ksylitolu sok z 1 limonki pieprz 1 łyżeczka soli Cebulę (i czosnek) posiekać drobno. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę (i czosnek) i smażyć aż się zeszkli. (Uważać, żeby nie przypalić czosnku) . Dodać kolendrę, kmin i kurkumę. Przesmażyć. Dodać pieprz kajeński, pomidory, liście curry, sól i bulion. Gotować około 10 minut. Wlać sok z limonki i wsypać cukier. Gotować kolejne 2 minuty. Łososia pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z sosem. Dusić na małym ogniu 3 minuty. Wyłączyć gaz i pozwolić, żeby ryba dogotowała się w sosie przez około 5 minut. Doprawić do smaku pieprzem Podawać z ryżem. U nas gotowany był w wodzie z dodatkiem soli, kurkumy, chili i limonki [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Curry z łososia
Top
Bottom