Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Curry z okry*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Moja Mała Kuchnia" data-source="post: 971271" data-attributes="member: 19534"><p>Curry z okry</p><p>Bindi Bhajee</p><p></p><p>350 g świeżej okry</p><p>3 łyzki oleju z gorczycy</p><p>1 średnia cebula drobno posiekana</p><p>2 ząbki czosnku, drobno posiekane</p><p>5 cm świeżego korzenia imbiru, drobno posiekanego</p><p>115 g pomidorów (świeżych lub z puszki)</p><p>1 zielona papryka, drobno pokrojona (niestety nie miałam i nie dodałam)</p><p>4 zielone chili, drobno posiekane</p><p></p><p>przyprawy I</p><p>1 łyżeczka ziaren gorczycy, lekko rozgniecionych</p><p>1 łyżeczka nasion kolendry, lekko rozgniecionych</p><p>1/2 łyżeczki nasion kozieradki (fenugreek) lekko rozgniecionych</p><p></p><p>przyprawy II</p><p>1 łyżeczka kurkumy</p><p>2 łyżeczki nasion kminu</p><p>2 łyżeczki słodkiej papryki</p><p>1/2 łyżeczki asafetyda</p><p></p><p>Okrę myjemy i odkrawamy ogonki. Dziurawimy nożem w 2-3 miejscach, nie kroimy! Blanszujemy nastepnie 5 minut w niewielkiej ilości gotującej wody. Odcedzamy i opłukujemy w zimnej wodzie.</p><p>Rozgrzewamy olej w garnku i podsmażamy &quot;przyprawy I&quot; przez 2-3 minuty. Dodajemy cebulę, czosnek i imbir i smażymy mieszając przez 10 minut. &quot;Przyprawy II&quot; mieszamy w miseczce z niewielką ilością wody by otrzymać pastę. Dodajemy do smażonej cebuli i smażymy kolejne 10 minut, mieszając. Na koniec dodajemy okrę, zieloną paprykę, posiekane chili i odrobinę wody i dusimy około 30 minut, w razie potrzeby dodajemy nieco wody. Na końcu przyprawiamy solą i podajemy!</p><p>Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Moja Mała Kuchnia, post: 971271, member: 19534"] Curry z okry Bindi Bhajee 350 g świeżej okry 3 łyzki oleju z gorczycy 1 średnia cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 5 cm świeżego korzenia imbiru, drobno posiekanego 115 g pomidorów (świeżych lub z puszki) 1 zielona papryka, drobno pokrojona (niestety nie miałam i nie dodałam) 4 zielone chili, drobno posiekane przyprawy I 1 łyżeczka ziaren gorczycy, lekko rozgniecionych 1 łyżeczka nasion kolendry, lekko rozgniecionych 1/2 łyżeczki nasion kozieradki (fenugreek) lekko rozgniecionych przyprawy II 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki nasion kminu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki asafetyda Okrę myjemy i odkrawamy ogonki. Dziurawimy nożem w 2-3 miejscach, nie kroimy! Blanszujemy nastepnie 5 minut w niewielkiej ilości gotującej wody. Odcedzamy i opłukujemy w zimnej wodzie. Rozgrzewamy olej w garnku i podsmażamy "przyprawy I" przez 2-3 minuty. Dodajemy cebulę, czosnek i imbir i smażymy mieszając przez 10 minut. "Przyprawy II" mieszamy w miseczce z niewielką ilością wody by otrzymać pastę. Dodajemy do smażonej cebuli i smażymy kolejne 10 minut, mieszając. Na koniec dodajemy okrę, zieloną paprykę, posiekane chili i odrobinę wody i dusimy około 30 minut, w razie potrzeby dodajemy nieco wody. Na końcu przyprawiamy solą i podajemy! Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Curry z okry*
Top
Bottom