Sałatka jest prosta. Czosnkowa
W sam raz na lekkie, poranne sniadnie. Do tego filiżanka dobrej kawy
Dla 2 osób :
1 większa cykoria
1 dojrzałe awokado
1 mały jogurt naturalny
jajko na twardo (lub 10 jaj przepiórczych)
Przyprawy:
sól, kolorowy pieprz, słodka papryka, ząbek czosnku.
1. Sos przyrządzamy na początku: jogurt przelewamy do większej miseczki (albo kubka), do smaku solimy, wyciskamy czosnek, pieprzymy - sporo, papryki około 2 szczypty.
2. Cykorie płuczemy, obieramy z zewnętrznych brzydkich lisci, wycinamy głąb. Kroimy na kawałki. Awokado obieramy ze skóry, bez pestki kroimy w kosteczkę. Ugotowane na twardo jajko dzielimy na 8 częsci. Jeśli zdecydujemy się na bardziej wykwintne jaja przepiórcze - podzielimy je po ugotowaniu na połowki.
3. Na koniec wszystkie składniki delkatnie mieszamy w docelowym naczyniu.
Do dekoracji użyłam wyłącznie szczypty mielonej papryczki (można ostrej).


Dla 2 osób :
1 większa cykoria
1 dojrzałe awokado
1 mały jogurt naturalny
jajko na twardo (lub 10 jaj przepiórczych)
Przyprawy:
sól, kolorowy pieprz, słodka papryka, ząbek czosnku.
1. Sos przyrządzamy na początku: jogurt przelewamy do większej miseczki (albo kubka), do smaku solimy, wyciskamy czosnek, pieprzymy - sporo, papryki około 2 szczypty.
2. Cykorie płuczemy, obieramy z zewnętrznych brzydkich lisci, wycinamy głąb. Kroimy na kawałki. Awokado obieramy ze skóry, bez pestki kroimy w kosteczkę. Ugotowane na twardo jajko dzielimy na 8 częsci. Jeśli zdecydujemy się na bardziej wykwintne jaja przepiórcze - podzielimy je po ugotowaniu na połowki.
3. Na koniec wszystkie składniki delkatnie mieszamy w docelowym naczyniu.
Do dekoracji użyłam wyłącznie szczypty mielonej papryczki (można ostrej).

Ostatnią edycję dokonał moderator: