Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Cynaderki wieprzowe*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Maryna" data-source="post: 299358" data-attributes="member: 1215"><p>Podaje przepis na dwie porcje według tego, co sama robiłam kilkanaście lat temu.</p><p></p><p>6 nerek wieprzowych</p><p>jedna duża cebula</p><p>smalec</p><p>1/2 l rosołu lub wywaru z jarzyn</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Cynaderki naciąć wzdłuż, obrać z białego tłuszczu i błon, bardzo dokładnie wypłukać, wrzucić do wrzącej wody na minutę, dwie. Wytworzy sie nieładna różowo-szara ciecz, którą należy wylać, ponownie wypłukać cynaderki, powtorzyć parzenie we wrzątku. </p><p>Pokroić po ostygnięciu w poprzeczne talarki grobości około 0,5 cm.</p><p>Obsmażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu przysmażyć pokrajaną w talarki cebulę, wszystko razem zalać rosołem i dusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem.</p><p>Zagęścić rumianą zasmażką.</p><p></p><p>Ta potrawa jest pewnie troche zapomniana, wymaga poświecenia ze strony gotującego, zapach w czasie parzenia nie jest przyjemny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Maryna, post: 299358, member: 1215"] Podaje przepis na dwie porcje według tego, co sama robiłam kilkanaście lat temu. 6 nerek wieprzowych jedna duża cebula smalec 1/2 l rosołu lub wywaru z jarzyn sól, pieprz Cynaderki naciąć wzdłuż, obrać z białego tłuszczu i błon, bardzo dokładnie wypłukać, wrzucić do wrzącej wody na minutę, dwie. Wytworzy sie nieładna różowo-szara ciecz, którą należy wylać, ponownie wypłukać cynaderki, powtorzyć parzenie we wrzątku. Pokroić po ostygnięciu w poprzeczne talarki grobości około 0,5 cm. Obsmażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu przysmażyć pokrajaną w talarki cebulę, wszystko razem zalać rosołem i dusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem. Zagęścić rumianą zasmażką. Ta potrawa jest pewnie troche zapomniana, wymaga poświecenia ze strony gotującego, zapach w czasie parzenia nie jest przyjemny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Cynaderki wieprzowe*
Bottom