- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
nerki wieprzowe ( ja na porcję dla 2-3 osób miałam 3 nerki-ok 4 zł za 1 kg)
cebula
kostka bulionowa
ziele angielski
liść laurowy
może być pieprz
Nerki dobrze wymoczyć-kupując są już lekko nacięte, ale ja przecinam je całkiem wzdłuż
kilka razy obgotować zmieniając wodę
wyciąć w miarę możliwości to co niepotrzebne, jakieś żyłki, przewody czy co tam jeszcze jest
Po obgotowaniu pokroić na kawałki-półplasterki, obtoczyć w mące i podsmażyć na tłuszczu ( ja smażę na smalcu), podsmażyć też na złoto pokrojoną w kostkę cebulkę. Zalać podsmażone kawałki wodą, dodać przyprawy, kostkę bulionową, albo osolić jeśli ktoś nie uznaje kostek. Dusić wszystko razem ok. 30-45 minut ( na wyczucie) doprawić do smaku, ew. jak będzie trzeba zagęścić jeszcze mąką.
Podawać z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko lub z czym kto lubi
U mnie cynaderki są zawsze z kaszą jęczmienną i ogórkiem konserwowym lub kiszonym.
Zamieszczam zdjęcia z etapów przygotowania, chociaż niestety niechcący usunęłam z aparatu zdjęcie nerek przed gotowaniem i po ugotowaniu ale przed pokrojeniem ich na kawałki:
cebula
kostka bulionowa
ziele angielski
liść laurowy
może być pieprz
Nerki dobrze wymoczyć-kupując są już lekko nacięte, ale ja przecinam je całkiem wzdłuż
kilka razy obgotować zmieniając wodę
wyciąć w miarę możliwości to co niepotrzebne, jakieś żyłki, przewody czy co tam jeszcze jest

Po obgotowaniu pokroić na kawałki-półplasterki, obtoczyć w mące i podsmażyć na tłuszczu ( ja smażę na smalcu), podsmażyć też na złoto pokrojoną w kostkę cebulkę. Zalać podsmażone kawałki wodą, dodać przyprawy, kostkę bulionową, albo osolić jeśli ktoś nie uznaje kostek. Dusić wszystko razem ok. 30-45 minut ( na wyczucie) doprawić do smaku, ew. jak będzie trzeba zagęścić jeszcze mąką.
Podawać z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko lub z czym kto lubi

Zamieszczam zdjęcia z etapów przygotowania, chociaż niestety niechcący usunęłam z aparatu zdjęcie nerek przed gotowaniem i po ugotowaniu ale przed pokrojeniem ich na kawałki: