- Maj 11, 2008
- 2,419
- 2,354
- 113
Pyszny i prosty do wykonania tort. Przepis z https://www.mojewypieki.com/przepis/cynamon...ami-i-orzechami.
Blaty bezowe:
- 6 dużych białek (1 białko około 40 g)
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka cynamonu
- pół szklanki drobno posiekanych orzechów (dowolnych, u mnie wloskie)
Trzy płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim 20 cm okręgi.
Bialka ubic na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce i cały czas ubijając. Dodać cynamon, dalej ubijając.
Masę bezową rozdzielić równo pomiędzy trzy okręgi, wyrównać. Wierzch każdej bezy posypać orzechami.
Piec (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Jesli nie ma szans, ze trzy blaty zmieszcza sie na raz do piekarnika, to lepiej przygotowac kazdy osobno (z 1/3 porcji i upiec osobno).
Krem:
- 500 ml smietanki 30% lub 36%
- 4 lyzki mascarpone
- 3 lyzeczki cynamonu
- 1 lyzeczka cukru pudru
Ponadto potrzebne beda tez powidla sliwkowe, okolo 3/4-1 szklanki.
Ubic smietanke z mascarpone, pod koniec ubijania dodac cukier puder i cynamon.
Na paterze polozyc pierwszy blat bezowy, posmarowac go powidlami i wylozyc pol kremu, przykryc drugim blatem, znow posmarowac powidlami i wylozyc reszte kremu. Przykryc ostatnim blatem.
Tort lepiej kroi sie po kilku godzinach spedzonych w lodowce.
Blaty bezowe:
- 6 dużych białek (1 białko około 40 g)
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka cynamonu
- pół szklanki drobno posiekanych orzechów (dowolnych, u mnie wloskie)
Trzy płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim 20 cm okręgi.
Bialka ubic na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce i cały czas ubijając. Dodać cynamon, dalej ubijając.
Masę bezową rozdzielić równo pomiędzy trzy okręgi, wyrównać. Wierzch każdej bezy posypać orzechami.
Piec (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Jesli nie ma szans, ze trzy blaty zmieszcza sie na raz do piekarnika, to lepiej przygotowac kazdy osobno (z 1/3 porcji i upiec osobno).
Krem:
- 500 ml smietanki 30% lub 36%
- 4 lyzki mascarpone
- 3 lyzeczki cynamonu
- 1 lyzeczka cukru pudru
Ponadto potrzebne beda tez powidla sliwkowe, okolo 3/4-1 szklanki.
Ubic smietanke z mascarpone, pod koniec ubijania dodac cukier puder i cynamon.
Na paterze polozyc pierwszy blat bezowy, posmarowac go powidlami i wylozyc pol kremu, przykryc drugim blatem, znow posmarowac powidlami i wylozyc reszte kremu. Przykryc ostatnim blatem.
Tort lepiej kroi sie po kilku godzinach spedzonych w lodowce.
Ostatnią edycję dokonał moderator: