Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Cynamonowy tort bezowy z orzechami i powidlami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Aniutka" data-source="post: 1641997" data-attributes="member: 9091"><p>Pyszny i prosty do wykonania tort. Przepis z <a href="https://www.mojewypieki.com/przepis/cynamonowy-tort-bezowy-z-powidlami-i-orzechami" target="_blank">https://www.mojewypieki.com/przepis/cynamon...ami-i-orzechami</a>. </p><p></p><p>Blaty bezowe:</p><p>- 6 dużych białek (1 białko około 40 g)</p><p>- 300 g drobnego cukru do wypieków</p><p>- 1 łyżka cynamonu</p><p>- pół szklanki drobno posiekanych orzechów (dowolnych, u mnie wloskie)</p><p></p><p>Trzy płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim 20 cm okręgi.</p><p></p><p>Bialka ubic na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce i cały czas ubijając. Dodać cynamon, dalej ubijając. </p><p></p><p>Masę bezową rozdzielić równo pomiędzy trzy okręgi, wyrównać. Wierzch każdej bezy posypać orzechami.</p><p></p><p>Piec (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę w temperaturze 140&#186;C. </p><p>Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Jesli nie ma szans, ze trzy blaty zmieszcza sie na raz do piekarnika, to lepiej przygotowac kazdy osobno (z 1/3 porcji i upiec osobno).</p><p></p><p>Krem:</p><p>- 500 ml smietanki 30% lub 36%</p><p>- 4 lyzki mascarpone</p><p>- 3 lyzeczki cynamonu</p><p>- 1 lyzeczka cukru pudru</p><p></p><p>Ponadto potrzebne beda tez powidla sliwkowe, okolo 3/4-1 szklanki.</p><p></p><p>Ubic smietanke z mascarpone, pod koniec ubijania dodac cukier puder i cynamon.</p><p></p><p>Na paterze polozyc pierwszy blat bezowy, posmarowac go powidlami i wylozyc pol kremu, przykryc drugim blatem, znow posmarowac powidlami i wylozyc reszte kremu. Przykryc ostatnim blatem.</p><p>Tort lepiej kroi sie po kilku godzinach spedzonych w lodowce.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Aniutka, post: 1641997, member: 9091"] Pyszny i prosty do wykonania tort. Przepis z [URL="https://www.mojewypieki.com/przepis/cynamonowy-tort-bezowy-z-powidlami-i-orzechami"]https://www.mojewypieki.com/przepis/cynamon...ami-i-orzechami[/URL]. Blaty bezowe: - 6 dużych białek (1 białko około 40 g) - 300 g drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cynamonu - pół szklanki drobno posiekanych orzechów (dowolnych, u mnie wloskie) Trzy płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim 20 cm okręgi. Bialka ubic na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce i cały czas ubijając. Dodać cynamon, dalej ubijając. Masę bezową rozdzielić równo pomiędzy trzy okręgi, wyrównać. Wierzch każdej bezy posypać orzechami. Piec (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Jesli nie ma szans, ze trzy blaty zmieszcza sie na raz do piekarnika, to lepiej przygotowac kazdy osobno (z 1/3 porcji i upiec osobno). Krem: - 500 ml smietanki 30% lub 36% - 4 lyzki mascarpone - 3 lyzeczki cynamonu - 1 lyzeczka cukru pudru Ponadto potrzebne beda tez powidla sliwkowe, okolo 3/4-1 szklanki. Ubic smietanke z mascarpone, pod koniec ubijania dodac cukier puder i cynamon. Na paterze polozyc pierwszy blat bezowy, posmarowac go powidlami i wylozyc pol kremu, przykryc drugim blatem, znow posmarowac powidlami i wylozyc reszte kremu. Przykryc ostatnim blatem. Tort lepiej kroi sie po kilku godzinach spedzonych w lodowce. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Cynamonowy tort bezowy z orzechami i powidlami
Top
Bottom