Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Cynamonowy wir
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Pysia" data-source="post: 656799" data-attributes="member: 653"><p>Ciasto śmietanowo - maślane w sam raz do niedzielnej herbaty.</p><p>Przepis z <a href="http://cakemania.blox.pl/2008/01/cynamonowy-wir-ciasto-smietanowo-maslane.html" target="_blank">http://cakemania.blox.pl/2008/01/cynamonow...wo-maslane.html</a></p><p>Podaję za właścicielką blogu</p><p></p><p>Składniki: </p><p>200 g miękkiego masła</p><p>250 g drobnego cukru</p><p>2 duże jajka</p><p>200 g śmietany</p><p>300 g mąki</p><p>3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia</p><p></p><p>25 g jasnego brązowego cukru</p><p>1 płaska łyżka kakao</p><p>2 płaskie łyżeczki cynamonu</p><p></p><p></p><p>25 ml wrzącej wody</p><p>200 g cukru pudru</p><p>50 ml soku z cytryny</p><p>skórka otarta z 1 cytryny</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Utrzeć masło z cukrem na puszytą masę , dodać kolejno jajka, wmieszać śmietanę. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Podzielić ciasto na dwie równe części. Do jednej dodać mieszaninę brązowego cukru, kakao i cynamonu.</p><p> Przełożyć ciasto do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy do pieczenia ( tortownica średnicy 20 cm - u mnie kwadratowa blaszka).</p><p>Nakładamy ciemne i jasne ciasto i mieszamy patyczkiem lub końcówką noża by uzyskać efekt marmuru.</p><p>Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (160 z termoobiegiem)- ciasto jest upieczone, gdy patyczek jest suchy.</p><p>Z wody, cukru pudru , soku i skórki z cytryny ( u mnie sok i skórka z pomarańczy) przygotować </p><p>lukier i polać wystudzone ciasto.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Pysia, post: 656799, member: 653"] Ciasto śmietanowo - maślane w sam raz do niedzielnej herbaty. Przepis z [URL="http://cakemania.blox.pl/2008/01/cynamonowy-wir-ciasto-smietanowo-maslane.html"]http://cakemania.blox.pl/2008/01/cynamonow...wo-maslane.html[/URL] Podaję za właścicielką blogu Składniki: 200 g miękkiego masła 250 g drobnego cukru 2 duże jajka 200 g śmietany 300 g mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g jasnego brązowego cukru 1 płaska łyżka kakao 2 płaskie łyżeczki cynamonu 25 ml wrzącej wody 200 g cukru pudru 50 ml soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie: Utrzeć masło z cukrem na puszytą masę , dodać kolejno jajka, wmieszać śmietanę. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Podzielić ciasto na dwie równe części. Do jednej dodać mieszaninę brązowego cukru, kakao i cynamonu. Przełożyć ciasto do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy do pieczenia ( tortownica średnicy 20 cm - u mnie kwadratowa blaszka). Nakładamy ciemne i jasne ciasto i mieszamy patyczkiem lub końcówką noża by uzyskać efekt marmuru. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (160 z termoobiegiem)- ciasto jest upieczone, gdy patyczek jest suchy. Z wody, cukru pudru , soku i skórki z cytryny ( u mnie sok i skórka z pomarańczy) przygotować lukier i polać wystudzone ciasto. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Cynamonowy wir
Top
Bottom