- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
Przepyszny (zreszta jak kazdy creme brulee
). Znalazlam tutaj: http://joylicious.net/2010/09/08/creme-bru...and-star-anise/
Zmniejszylam ilosc smietany i cukru. Jak kazdy, musi swoje odstac w lodowce, przygotowuje zawsze dzien przed podaniem.
* 400ml kremowki
* 50ml cukru
* 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii, lub wanilia
* 3 spore zoltka
* 3 zielone kardamonki lekko rozbite
* 1 laska cynamonu przelamana na pol
* 4 anyze gwiazdziste
* 1 lyzeczka startej skorki z pomaranczy
* 1 lyzeczka startej skorki z cytryny
* 1 lyzeczka startej skorki z lemonki
* cukier do posypania na wierzch i skarmelizowania
1. Rozgrzac piekarnik do 150C. Przygotowac pojemnik na kapiel wodna.
2. W rondelku polaczyc smietanke, cukier, przyprawy i skorki cytrusow. Podgrzewac na wolnym ogniu 5-10 min az smietanka bedzie goraca.
3. W osobnej misce utrzec zoltka z wanilia. Powoli dodawac goraca smietanke i dokladnie mieszac tak by powstalo jak najmniej pecherzykow
4. Przelac wszystko do ramekinow, wstawic je do duzego pojemnika i zalac go wrzaca woda tak by siegala conajmniej 3/4wysokosci ramekina
5. Wstawic do piekarnika i piec az bedzie gotowe
Mam plaskie ramekiny i pieke 25-30min, nie wiem jak dlugo nalezy trzymac glebokie ramekiny.

Zmniejszylam ilosc smietany i cukru. Jak kazdy, musi swoje odstac w lodowce, przygotowuje zawsze dzien przed podaniem.

* 400ml kremowki
* 50ml cukru
* 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii, lub wanilia
* 3 spore zoltka
* 3 zielone kardamonki lekko rozbite
* 1 laska cynamonu przelamana na pol
* 4 anyze gwiazdziste
* 1 lyzeczka startej skorki z pomaranczy
* 1 lyzeczka startej skorki z cytryny
* 1 lyzeczka startej skorki z lemonki
* cukier do posypania na wierzch i skarmelizowania
1. Rozgrzac piekarnik do 150C. Przygotowac pojemnik na kapiel wodna.
2. W rondelku polaczyc smietanke, cukier, przyprawy i skorki cytrusow. Podgrzewac na wolnym ogniu 5-10 min az smietanka bedzie goraca.
3. W osobnej misce utrzec zoltka z wanilia. Powoli dodawac goraca smietanke i dokladnie mieszac tak by powstalo jak najmniej pecherzykow
4. Przelac wszystko do ramekinow, wstawic je do duzego pojemnika i zalac go wrzaca woda tak by siegala conajmniej 3/4wysokosci ramekina
5. Wstawic do piekarnika i piec az bedzie gotowe
