Cytrusowy creme brulee

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Przepyszny (zreszta jak kazdy creme brulee
icon_mrgreen.gif
). Znalazlam tutaj: http://joylicious.net/2010/09/08/creme-bru...and-star-anise/
Zmniejszylam ilosc smietany i cukru. Jak kazdy, musi swoje odstac w lodowce, przygotowuje zawsze dzien przed podaniem.

citrus_creme_brulee_2.JPG

* 400ml kremowki
* 50ml cukru
* 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii, lub wanilia
* 3 spore zoltka
* 3 zielone kardamonki lekko rozbite
* 1 laska cynamonu przelamana na pol
* 4 anyze gwiazdziste
* 1 lyzeczka startej skorki z pomaranczy
* 1 lyzeczka startej skorki z cytryny
* 1 lyzeczka startej skorki z lemonki
* cukier do posypania na wierzch i skarmelizowania

1. Rozgrzac piekarnik do 150C. Przygotowac pojemnik na kapiel wodna.
2. W rondelku polaczyc smietanke, cukier, przyprawy i skorki cytrusow. Podgrzewac na wolnym ogniu 5-10 min az smietanka bedzie goraca.
3. W osobnej misce utrzec zoltka z wanilia. Powoli dodawac goraca smietanke i dokladnie mieszac tak by powstalo jak najmniej pecherzykow
4. Przelac wszystko do ramekinow, wstawic je do duzego pojemnika i zalac go wrzaca woda tak by siegala conajmniej 3/4wysokosci ramekina
5. Wstawic do piekarnika i piec az bedzie gotowe
icon_mrgreen.gif
Mam plaskie ramekiny i pieke 25-30min, nie wiem jak dlugo nalezy trzymac glebokie ramekiny.
 

Załączniki

  • citrus_creme_brulee_2.JPG
    citrus_creme_brulee_2.JPG
    146.1 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy