Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Cytrynka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="zauberi" data-source="post: 1295013" data-attributes="member: 23623"><p>Porcja na formę 20x20 cm</p><p></p><p>Biszkopt:</p><p></p><p> 2 jajka,</p><p> 1 białko,</p><p> 1/2 szklanki cukru,</p><p> 1/2 szklanki mąki,</p><p> 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,</p><p> 1 łyżeczka octu</p><p></p><p>Krem cytrynowy:</p><p></p><p> 2 szklanki wody,</p><p> sok z 3 cytryn,</p><p> 6 łyżek cukru,</p><p> budyń śmietankowy bez cukru,</p><p> galaretka cytrynowa,</p><p> 220 g masła</p><p></p><p>Krem śmietankowy:</p><p></p><p> 500 ml śmietany 30%</p><p> 1 płaska łyżka żelatyny</p><p> 2-3 łyżki cukru pudru</p><p></p><p>Dodatkowo:</p><p></p><p> herbatniki - 100 g,</p><p> cukier puder,</p><p> sok z cytryny</p><p></p><p></p><p>Biszkopt*: białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz ocet i znów delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 180 stopni do &quot;suchego patyczka&quot; - u mnie ok. 20 minut.</p><p></p><p>Krem cytrynowy: jedną szklankę wody gotujemy z sokiem z cytryn oraz cukrem. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny. W reszcie wody rozpuszczamy proszek budyniowy. Roztwór wlewamy do gotującej się wody z galaretką i chwilę gotujemy - masa powinna przypominać średnio gęsty kisiel. Chłodzimy.</p><p></p><p>Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy po łyżce masy cytrynowej cały czas miksując.</p><p></p><p>Krem śmietankowy: żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i zostawiamy żeby spęczniała. Żelatynę podgrzewamy aż się rozpuści i lekko studzimy. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz wlewając cienkim strumyczkiem letnią żelatynę cały czas miksując.</p><p></p><p>Złożenie ciasta**: biszkopt przekrawamy na 2 blaty - na jeden nakładamy krem cytrynowy, kładziemy drugi blat, na to krem śmietanowy, następnie układamy herbatniki, które smarujemy lukrem zrobionym z cukru pudru i soku cytrynowego. Odstawiamy na kilka godzin do stężenia.</p><p></p><p>*Biszkopt możemy zrobić dzień wcześniej - łatwiej da się przekroić</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zauberi, post: 1295013, member: 23623"] Porcja na formę 20x20 cm Biszkopt: 2 jajka, 1 białko, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Krem cytrynowy: 2 szklanki wody, sok z 3 cytryn, 6 łyżek cukru, budyń śmietankowy bez cukru, galaretka cytrynowa, 220 g masła Krem śmietankowy: 500 ml śmietany 30% 1 płaska łyżka żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: herbatniki - 100 g, cukier puder, sok z cytryny Biszkopt*: białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz ocet i znów delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 180 stopni do "suchego patyczka" - u mnie ok. 20 minut. Krem cytrynowy: jedną szklankę wody gotujemy z sokiem z cytryn oraz cukrem. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny. W reszcie wody rozpuszczamy proszek budyniowy. Roztwór wlewamy do gotującej się wody z galaretką i chwilę gotujemy - masa powinna przypominać średnio gęsty kisiel. Chłodzimy. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy po łyżce masy cytrynowej cały czas miksując. Krem śmietankowy: żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i zostawiamy żeby spęczniała. Żelatynę podgrzewamy aż się rozpuści i lekko studzimy. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz wlewając cienkim strumyczkiem letnią żelatynę cały czas miksując. Złożenie ciasta**: biszkopt przekrawamy na 2 blaty - na jeden nakładamy krem cytrynowy, kładziemy drugi blat, na to krem śmietanowy, następnie układamy herbatniki, które smarujemy lukrem zrobionym z cukru pudru i soku cytrynowego. Odstawiamy na kilka godzin do stężenia. *Biszkopt możemy zrobić dzień wcześniej - łatwiej da się przekroić [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Cytrynka
Top
Bottom