Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Cytrynowa zupa z kurczaka z makaronem orzo i koperkiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1523815" data-attributes="member: 2721"><p><span style="font-size: 26px"><em>Pyszna, delikatna i sycąca zupa, prosta w przygotowaniu. Nuta soku z cytryny nadaje jej wyjątkowego smaku a koperek czyni wyjątkowo aromatyczna i wiosenną propozycją - nawet na zimowe dni. Smacznej całości dopełnia makaron orzo, czyli w kształcie ziarenek ryżu. Dzięki niemu zupa jest gęsta i pożywna. Bardzo polecam - stała się moją ulubioną zupą typu rosołowego. Przepis wg <a href="http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Lemony-Chicken-and-Orzo-Soup-51155410?mbid=rotdNL&spMailingID=6532395&spUserID=NTI1MTk0MTA0OTES1&spJobID=441498154&spReportId=NDQxNDk4MTU0S0" target="_blank">Epicuriuos.com.</a></em></span></p><p></p><p> </p><p>[ATTACH=full]89045[/ATTACH]</p><p></p><p>1 łyżka oleju</p><p> 1 mały por (biała i jasno zielona część, bez liści)</p><p> 1 łodyga selera naciowego</p><p> 1 i 1/2 litra wody</p><p> 5 ziarenek czarnego pieprzu</p><p> 1/2 kg udek z kurczaka (tzw. pałki)</p><p> 1/2 szklanki makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu)</p><p> 2-4 łyżki soku z cytryny</p><p> 4 czubate łyżki siekanego koperku</p><p> sól i pieprz do smaku</p><p> </p><p> 1. Por pokroić w krążki, łodygę selera w kostkę. Warzywa podsmażyć w garnku, w którym będziemy gotować zupę na niewielkiej ilości oleju, aż zmiękną. </p><p> </p><p> 2. Dodać kurczaka, sól do smaku i ziarna pieprzu, zalać wodą. Ja doprawiłam dupę dodatkowo <a href="http://passionfruit.blox.pl/2012/03/Domowa-vegeta.html" target="_blank">domową vegetą</a>, stąd kawałeczki marchewki na zdjęciu. Gotować pod przykryciem ok. 30-40 minut, aż mięso będzie całkowicie miękkie.</p><p> </p><p> 3. Wyjąc mięso z wywaru. Wsypać makaron orzo i gotować pod przykryciem, aż będzie miękki, zgodnie z przepisem na opakowaniu - ok. 8 minut. </p><p> </p><p> W międzyczasie zdjąć skórę z mięsa, a samo mięso zdjąć z kości i pokroić w drobne kawałki. Gdy makaron będzie miękki, dodać mięso do zupy wraz ze świeżym, posiekanym koperkiem. Dodać sok z cytryny - po trochu, próbując smak. W razie potrzeby doprawić do smaku dodatkową solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. </p><p> Można podać z cząstkami cytryny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1523815, member: 2721"] [SIZE=8][I]Pyszna, delikatna i sycąca zupa, prosta w przygotowaniu. Nuta soku z cytryny nadaje jej wyjątkowego smaku a koperek czyni wyjątkowo aromatyczna i wiosenną propozycją - nawet na zimowe dni. Smacznej całości dopełnia makaron orzo, czyli w kształcie ziarenek ryżu. Dzięki niemu zupa jest gęsta i pożywna. Bardzo polecam - stała się moją ulubioną zupą typu rosołowego. Przepis wg [URL="http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Lemony-Chicken-and-Orzo-Soup-51155410?mbid=rotdNL&spMailingID=6532395&spUserID=NTI1MTk0MTA0OTES1&spJobID=441498154&spReportId=NDQxNDk4MTU0S0"]Epicuriuos.com.[/URL][/I][/SIZE] [ATTACH=full]89045[/ATTACH] 1 łyżka oleju 1 mały por (biała i jasno zielona część, bez liści) 1 łodyga selera naciowego 1 i 1/2 litra wody 5 ziarenek czarnego pieprzu 1/2 kg udek z kurczaka (tzw. pałki) 1/2 szklanki makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu) 2-4 łyżki soku z cytryny 4 czubate łyżki siekanego koperku sól i pieprz do smaku 1. Por pokroić w krążki, łodygę selera w kostkę. Warzywa podsmażyć w garnku, w którym będziemy gotować zupę na niewielkiej ilości oleju, aż zmiękną. 2. Dodać kurczaka, sól do smaku i ziarna pieprzu, zalać wodą. Ja doprawiłam dupę dodatkowo [URL="http://passionfruit.blox.pl/2012/03/Domowa-vegeta.html"]domową vegetą[/URL], stąd kawałeczki marchewki na zdjęciu. Gotować pod przykryciem ok. 30-40 minut, aż mięso będzie całkowicie miękkie. 3. Wyjąc mięso z wywaru. Wsypać makaron orzo i gotować pod przykryciem, aż będzie miękki, zgodnie z przepisem na opakowaniu - ok. 8 minut. W międzyczasie zdjąć skórę z mięsa, a samo mięso zdjąć z kości i pokroić w drobne kawałki. Gdy makaron będzie miękki, dodać mięso do zupy wraz ze świeżym, posiekanym koperkiem. Dodać sok z cytryny - po trochu, próbując smak. W razie potrzeby doprawić do smaku dodatkową solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Można podać z cząstkami cytryny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Cytrynowa zupa z kurczaka z makaronem orzo i koperkiem
Top
Bottom