Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Cytrynowe confit wytrawne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1569306" data-attributes="member: 692"><p><a href="http://kukbuk.com.pl/post/2851,cytrynowe-confit-christiana-hellberga" target="_blank">Tutaj</a> znalazlam.</p><p>Najpierw wklejam skopiowany przepis:</p><p></p><p>8 cytryn</p><p>2 łyżki cukru</p><p>2 płaskie łyżeczki soli</p><p> </p><p>Cytryny obieramy tak, aby mieć żółtą, pozbawioną białych błon skórkę. Wrzucamy je do wrzątku na mniej więcej 3 minuty i studzimy. Obieramy dokładnie z błon i kroimy na plastry. Wyjmujemy wszystkie pestki. Razem ze skórką solimy i obsypujemy cukrem. Wstawiamy, przykryte folią, do lodówki na noc. Następnego dnia miksujemy na gładki krem. Świetne, kwaśne i słone. Można wzbogacić ziołami (polecam rozmaryn).</p><p> </p><p>Zrobiłam:</p><p></p><p>1. Obralam ze skóry, cienko i po sparzeniu z albedo, wewnetrzne błonki zostawiłam ( błąd!); staralam sie wyjąc wszystkie pestki, ale oczywiście parę sie prześliznęło.</p><p></p><p>2.Zasoliłam i zacukrzylam wedle przepisu.Do lodówki na noc wstawilam.</p><p></p><p>3. Nijak nie moglam zmiksowac na gladką masę, więc przetarlam przez sitko. To co przeszło przez sito zlałam do sloiczka. ( <em>Wściekle kwaśne i słone, do użycia w mikroskopijnych ilościach moim zdaniem)</em></p><p></p><p>4. Pozostala reszta wydala mi sie zbyt kwasna jednak, wiec miodu dodalam i dalej miksowałam - caly czas jednak grudki... pomyslałam: a gdyby tak oleju dodać? I dodawalam olej z krokosza i miksowalam nadal, otrzymałam dalekiego krewnego majonezu. Część przelożyłam do sloiczka ( sloiczek drugi).</p><p></p><p>5. Dosypałam ziół prowansalskich, jeszcze raz zmiksowalam i do trzeciego sloiczka poszlo.</p><p></p><p>Mialam na starcie 4 nieduże cytryny bio, mam 50 ml w pierwszym słoiczku i po 150 w drugim i trzecim.</p><p>Wszystkie stoją w lodówce i za czas jakiś dam znać, jak dlugo można przechowywać to cudo.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1569306, member: 692"] [URL="http://kukbuk.com.pl/post/2851,cytrynowe-confit-christiana-hellberga"]Tutaj[/URL] znalazlam. Najpierw wklejam skopiowany przepis: 8 cytryn 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki soli Cytryny obieramy tak, aby mieć żółtą, pozbawioną białych błon skórkę. Wrzucamy je do wrzątku na mniej więcej 3 minuty i studzimy. Obieramy dokładnie z błon i kroimy na plastry. Wyjmujemy wszystkie pestki. Razem ze skórką solimy i obsypujemy cukrem. Wstawiamy, przykryte folią, do lodówki na noc. Następnego dnia miksujemy na gładki krem. Świetne, kwaśne i słone. Można wzbogacić ziołami (polecam rozmaryn). Zrobiłam: 1. Obralam ze skóry, cienko i po sparzeniu z albedo, wewnetrzne błonki zostawiłam ( błąd!); staralam sie wyjąc wszystkie pestki, ale oczywiście parę sie prześliznęło. 2.Zasoliłam i zacukrzylam wedle przepisu.Do lodówki na noc wstawilam. 3. Nijak nie moglam zmiksowac na gladką masę, więc przetarlam przez sitko. To co przeszło przez sito zlałam do sloiczka. ( [I]Wściekle kwaśne i słone, do użycia w mikroskopijnych ilościach moim zdaniem)[/I] 4. Pozostala reszta wydala mi sie zbyt kwasna jednak, wiec miodu dodalam i dalej miksowałam - caly czas jednak grudki... pomyslałam: a gdyby tak oleju dodać? I dodawalam olej z krokosza i miksowalam nadal, otrzymałam dalekiego krewnego majonezu. Część przelożyłam do sloiczka ( sloiczek drugi). 5. Dosypałam ziół prowansalskich, jeszcze raz zmiksowalam i do trzeciego sloiczka poszlo. Mialam na starcie 4 nieduże cytryny bio, mam 50 ml w pierwszym słoiczku i po 150 w drugim i trzecim. Wszystkie stoją w lodówce i za czas jakiś dam znać, jak dlugo można przechowywać to cudo. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Cytrynowe confit wytrawne
Bottom