Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Cytrynowe confit wytrawne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1569321" data-attributes="member: 1142"><p>O ile sie orientuje to w confit nie tyle o to w czym sie konserwuje, bo mozna konserwowac w tluszczu, jak piszesz, ale rowniez w syropie cukrowym, ale w jakiej temperaturze. Ogolnie powinna byc ok.90 C, wytarczajaco goraco by zmiekczyc produkt konfitowany bez koniecznosci parowania. Miesa wiec gotuja sie i miekna bez utraty soczystosci i smaku. I wlasnie o smak w confitach chodzi. Kiedys chodzilo o konserwowanie, dzis o smak.</p><p></p><p>Wisnie kandyzowane to oczywiscie owocowy confit, przygotowany w gestym syropie, ktory to ma podobne wlasciwosci konserwujace do tluszczow.</p><p></p><p>W przepisie nie ma mowy o gotowaniu w niskiej temp., w tluszczu czy w syropie, zatem imo nazwa mylaca i niepasujaca.</p><p></p><p>W USA kiszone cytryny nosza nazwe confit, stad zapewne taki tytul autorki przepisu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1569321, member: 1142"] O ile sie orientuje to w confit nie tyle o to w czym sie konserwuje, bo mozna konserwowac w tluszczu, jak piszesz, ale rowniez w syropie cukrowym, ale w jakiej temperaturze. Ogolnie powinna byc ok.90 C, wytarczajaco goraco by zmiekczyc produkt konfitowany bez koniecznosci parowania. Miesa wiec gotuja sie i miekna bez utraty soczystosci i smaku. I wlasnie o smak w confitach chodzi. Kiedys chodzilo o konserwowanie, dzis o smak. Wisnie kandyzowane to oczywiscie owocowy confit, przygotowany w gestym syropie, ktory to ma podobne wlasciwosci konserwujace do tluszczow. W przepisie nie ma mowy o gotowaniu w niskiej temp., w tluszczu czy w syropie, zatem imo nazwa mylaca i niepasujaca. W USA kiszone cytryny nosza nazwe confit, stad zapewne taki tytul autorki przepisu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Cytrynowe confit wytrawne
Top
Bottom