Przepis autorski, kaszotto było pyszne, polecam Z powyższych składników wyszły 3 solidne porcje.
Składniki:
1 por -- biała część, pokrojona na kawałki
1 szklanka pęczaku, opłukanego
garść groszku -- mrożony
2 szalotki -- posiekane, można zastąpić 1 cebulą
1/4 szklanki wina (opcjonalnie)
skórka z jednej cytryny -- otarta
2 łyżki soku z cytryny
starty parmezan do smaku -- lub grana padano lub dziugas
masło
oliwa z oliwek
sól
pieprz
1 litr wywaru warzywnego -- lub więcej, ile zabierze pęczak. Gorący
Pora, skórkę z cytryny i szalotki podsmażyć na mieszance masła z oliwą. Wsypać pęczak, mieszając smażyć do zeszklenia. Wlać wino, mieszać aż wyparuje. Dolewać stopniowo bulion, po ok. chochelce. Po ok. 10 minutach wsypać groszek, dolewać cały czas bulionu. Wcisnąć sok z cytryny. Dodać soli i świeżo zmielonego pieprzu. Gdy kaszotto jest już gotowe, wyłączyć gaz pod patelnią, wsypać ser oraz dodać łyżkę masła. Wymieszać i podać natychmiast.
Składniki:
1 por -- biała część, pokrojona na kawałki
1 szklanka pęczaku, opłukanego
garść groszku -- mrożony
2 szalotki -- posiekane, można zastąpić 1 cebulą
1/4 szklanki wina (opcjonalnie)
skórka z jednej cytryny -- otarta
2 łyżki soku z cytryny
starty parmezan do smaku -- lub grana padano lub dziugas
masło
oliwa z oliwek
sól
pieprz
1 litr wywaru warzywnego -- lub więcej, ile zabierze pęczak. Gorący
Pora, skórkę z cytryny i szalotki podsmażyć na mieszance masła z oliwą. Wsypać pęczak, mieszając smażyć do zeszklenia. Wlać wino, mieszać aż wyparuje. Dolewać stopniowo bulion, po ok. chochelce. Po ok. 10 minutach wsypać groszek, dolewać cały czas bulionu. Wcisnąć sok z cytryny. Dodać soli i świeżo zmielonego pieprzu. Gdy kaszotto jest już gotowe, wyłączyć gaz pod patelnią, wsypać ser oraz dodać łyżkę masła. Wymieszać i podać natychmiast.