Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Cytrynowe pęczotto z groszkiem i porem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="agafka" data-source="post: 1104880" data-attributes="member: 4399"><p>Przepis autorski, kaszotto było pyszne, polecam Z powyższych składników wyszły 3 solidne porcje.</p><p></p><p>Składniki:</p><p><strong>1 por</strong> -- biała część, pokrojona na kawałki</p><p><strong>1 szklanka pęczaku</strong>, opłukanego</p><p><strong>garść groszku</strong> -- mrożony</p><p><strong>2 szalotk</strong>i -- posiekane, można zastąpić 1 cebulą</p><p><strong>1/4 szklanki win</strong>a (opcjonalnie)</p><p><strong>skórka z jednej cytryny</strong> -- otarta</p><p><strong>2 łyżki soku z cytryny</strong></p><p><strong>starty parmezan do smaku</strong> -- lub grana padano lub dziugas</p><p><strong>masło</strong></p><p><strong>oliwa z oliwek</strong></p><p><strong>sól</strong></p><p><strong>pieprz</strong></p><p><strong>1 litr wywaru warzywnego</strong> -- lub więcej, ile zabierze pęczak. Gorący</p><p></p><p>Pora, skórkę z cytryny i szalotki podsmażyć na mieszance masła z oliwą. Wsypać pęczak, mieszając smażyć do zeszklenia. Wlać wino, mieszać aż wyparuje. Dolewać stopniowo bulion, po ok. chochelce. Po ok. 10 minutach wsypać groszek, dolewać cały czas bulionu. Wcisnąć sok z cytryny. Dodać soli i świeżo zmielonego pieprzu. Gdy kaszotto jest już gotowe, wyłączyć gaz pod patelnią, wsypać ser oraz dodać łyżkę masła. Wymieszać i podać natychmiast.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="agafka, post: 1104880, member: 4399"] Przepis autorski, kaszotto było pyszne, polecam Z powyższych składników wyszły 3 solidne porcje. Składniki: [B]1 por[/B] -- biała część, pokrojona na kawałki [B]1 szklanka pęczaku[/B], opłukanego [B]garść groszku[/B] -- mrożony [B]2 szalotk[/B]i -- posiekane, można zastąpić 1 cebulą [B]1/4 szklanki win[/B]a (opcjonalnie) [B]skórka z jednej cytryny[/B] -- otarta [B]2 łyżki soku z cytryny[/B] [B]starty parmezan do smaku[/B] -- lub grana padano lub dziugas [B]masło oliwa z oliwek sól pieprz[/B] [B]1 litr wywaru warzywnego[/B] -- lub więcej, ile zabierze pęczak. Gorący Pora, skórkę z cytryny i szalotki podsmażyć na mieszance masła z oliwą. Wsypać pęczak, mieszając smażyć do zeszklenia. Wlać wino, mieszać aż wyparuje. Dolewać stopniowo bulion, po ok. chochelce. Po ok. 10 minutach wsypać groszek, dolewać cały czas bulionu. Wcisnąć sok z cytryny. Dodać soli i świeżo zmielonego pieprzu. Gdy kaszotto jest już gotowe, wyłączyć gaz pod patelnią, wsypać ser oraz dodać łyżkę masła. Wymieszać i podać natychmiast. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Cytrynowe pęczotto z groszkiem i porem
Top
Bottom