Cytrynowe wafelki do lodow

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
wpisuje tutaj najwyzej Liska mnie wyrzuci....

Z ponizszych proporcji mozna uzyskac 20-22 wafle/rozki

5 zoltek
5 lyzek garacej wody
100g cukru (dalam 80g i bylo wystraczajaco)
skorka otarta z jednaj niewoskowanej cytryny
150g maki zwyklej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
5 bialek ubitych na sztywno (stiff peaks)
1 lyzka rumu (dalam C. Morgan)

Ubilam razem zoltka, wode, rum, cukier i skorke z cytyny, az masa stala sie puszysta. Make wymieszalam z proszkiem i dodalam ja do masy zoltkowej. Delikatnie wmieszalam piane.

Pieklam na 4 ok 1 minuty. Suszylam na kratce. Wafle BYLY (
icon_wink.gif
) aromatyczne i chrupiace...Dzis zmiekkly troszke, wiec przed podaniem lodow podsuszylam je odrobinie w stygnacym po upieczeniu chleba piecu...

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Wlasnie, wlasnie...
icon_biggrin.gif
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
zrobilam- smaczne, z cytrynowa nutka, rownomiernie sie rumienia ale pozostawaly mi ciagle ciut wilgotne... Bajaderki mi bardziej smakuja
icon_redface.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy