Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Cytrynowiec Siostry Katarzyny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="orelia" data-source="post: 648502" data-attributes="member: 4445"><p>CYTRYNOWIEC</p><p></p><p>CIASTO:</p><p></p><p>1 szklanka maki pszennej</p><p>1 łyżka mąki ziemniaczanej</p><p>6 jaj</p><p>1 szklanka cukru</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>1 łyżka octu</p><p></p><p>Do żółtek wsypać proszek, dodać ocet i wymieszać. Z białek ubić sztywna pianę z odrobiną soli, jak będzie sztywna dodać porcjami cukier i jeszcze troche ubijać. Połączyć żółtka z pianą, chwilkę ubijac dosypując porcjami obydwie mąki przesiane przez sitko. Na blachę wysypaną bułką tartą wyłożyć ciasto i piec jak biszkopt w 180 stopniach przez 20-25 min.</p><p></p><p>MASA:</p><p></p><p>1 szklanka cukru</p><p>1/2 kostki masła</p><p>cukier waniliowy </p><p>sok z 1 dużej cytryny</p><p>1 szklanka wody</p><p>1/2 szklanki zimnego mleka </p><p>2 łyżki mąki ziemniaczanej</p><p></p><p>Wodę zagotować z cukrem i wanilią, masłem i sokiem z cytryny. Mąkę rozmieszać w zimnym mleku i wlać na gotującą się masę, jak budyń! Intensywnie mieszając.</p><p>Masę lekko ostudzić i jeszcze ciepłą przełożyć przekrojone ciasto.</p><p></p><p>LUKIER:</p><p></p><p>Jak kto umie , ja robię z przepisu Nigelli czyli:</p><p></p><p>2 duże białka</p><p>3 szklanki cukru pudru ( zawsze daję mniej i jest ok )</p><p>1 łyżka soku z cytryny</p><p></p><p>Połączyć białka z cukrem pudrem i ubijać mikserem ok 5 min. średnia prędkość aż masa będzie zwarta i błyszcząca. Dodać sok z cytryny to trochę rozrzedzi i ubijać jeszcze kilka minut</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="orelia, post: 648502, member: 4445"] CYTRYNOWIEC CIASTO: 1 szklanka maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 jaj 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Do żółtek wsypać proszek, dodać ocet i wymieszać. Z białek ubić sztywna pianę z odrobiną soli, jak będzie sztywna dodać porcjami cukier i jeszcze troche ubijać. Połączyć żółtka z pianą, chwilkę ubijac dosypując porcjami obydwie mąki przesiane przez sitko. Na blachę wysypaną bułką tartą wyłożyć ciasto i piec jak biszkopt w 180 stopniach przez 20-25 min. MASA: 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła cukier waniliowy sok z 1 dużej cytryny 1 szklanka wody 1/2 szklanki zimnego mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wodę zagotować z cukrem i wanilią, masłem i sokiem z cytryny. Mąkę rozmieszać w zimnym mleku i wlać na gotującą się masę, jak budyń! Intensywnie mieszając. Masę lekko ostudzić i jeszcze ciepłą przełożyć przekrojone ciasto. LUKIER: Jak kto umie , ja robię z przepisu Nigelli czyli: 2 duże białka 3 szklanki cukru pudru ( zawsze daję mniej i jest ok ) 1 łyżka soku z cytryny Połączyć białka z cukrem pudrem i ubijać mikserem ok 5 min. średnia prędkość aż masa będzie zwarta i błyszcząca. Dodać sok z cytryny to trochę rozrzedzi i ubijać jeszcze kilka minut [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Cytrynowiec Siostry Katarzyny
Top
Bottom