- Sty 6, 2009
- 1,127
- 0
- 0
Ciasto piekę na prostokątnej blaszce, wychodzi cienkie i z polewą, czyli prawie mazurek 
Jest mocno cytrynowe bardzo orzeźwiające, proste w wykonaniu
Pierwszy raz wpisuję tu przepis, mam nadzieję że nie ma czegoś takiego. Przepis dostałam od mojej bratowej wiele lat temu.
ciasto:
3 jajka (trzeba je zważyć w skorupkach)
mąka - tyle ile ważą jajka
masło - tyle ile ważą jajka
cukier - tyle ile ważą jajka
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny
wykonanie:
żółtka, masło, mąkę, cukier, sok i skórkę z cytryny zmiksować razem aż będzie jednolita masa
ubić pianę z białek i dodać na koniec. Wylać na prostokątną blaszkę (taką typowo sernikowo/szarlotkową) i piec w 175st. około 30minut.
polewa:
1 żółtko
7dkg cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
wykonanie:
utrzeć składniki, wylać na gorące ciasto i wsunąć na 3-5 minut do piekarnika, żeby zaschło.
Jest mocno cytrynowe bardzo orzeźwiające, proste w wykonaniu
Pierwszy raz wpisuję tu przepis, mam nadzieję że nie ma czegoś takiego. Przepis dostałam od mojej bratowej wiele lat temu.
ciasto:
3 jajka (trzeba je zważyć w skorupkach)
mąka - tyle ile ważą jajka
masło - tyle ile ważą jajka
cukier - tyle ile ważą jajka
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny
wykonanie:
żółtka, masło, mąkę, cukier, sok i skórkę z cytryny zmiksować razem aż będzie jednolita masa
ubić pianę z białek i dodać na koniec. Wylać na prostokątną blaszkę (taką typowo sernikowo/szarlotkową) i piec w 175st. około 30minut.
polewa:
1 żółtko
7dkg cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
wykonanie:
utrzeć składniki, wylać na gorące ciasto i wsunąć na 3-5 minut do piekarnika, żeby zaschło.