Cytrynowiec

krasnoludka

Member
Sty 6, 2009
1,127
0
0
Ciasto piekę na prostokątnej blaszce, wychodzi cienkie i z polewą, czyli prawie mazurek ;)
Jest mocno cytrynowe bardzo orzeźwiające, proste w wykonaniu
Pierwszy raz wpisuję tu przepis, mam nadzieję że nie ma czegoś takiego. Przepis dostałam od mojej bratowej wiele lat temu.

ciasto:

3 jajka (trzeba je zważyć w skorupkach)
mąka - tyle ile ważą jajka
masło - tyle ile ważą jajka
cukier - tyle ile ważą jajka
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny

wykonanie:
żółtka, masło, mąkę, cukier, sok i skórkę z cytryny zmiksować razem aż będzie jednolita masa
ubić pianę z białek i dodać na koniec. Wylać na prostokątną blaszkę (taką typowo sernikowo/szarlotkową) i piec w 175st. około 30minut.

polewa:
1 żółtko
7dkg cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

wykonanie:
utrzeć składniki, wylać na gorące ciasto i wsunąć na 3-5 minut do piekarnika, żeby zaschło.

 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,012
275
83
Całkiem fajny przepis, piekłam kiedyś ciasto cytrynowe nasączane, ale za któymś razem wydało mi się za kwaśne i się zraziłam, ale je zalewało się dużą ilością soku z cukrem. To Twoje wydaje się delikatniejsze, może spróbuję na te święta ?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy