Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Cytrynówka*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="wojgrzes" data-source="post: 947749" data-attributes="member: 3808"><p><strong>CYTRYNÓWKA</strong></p><p>2 cytryny</p><p>1 limonka</p><p>3/4 szklanki cukru</p><p>0,75 - 0,8 litra wody</p><p>0,5 litra spirytusu</p><p></p><p>Cytryny i limonkę dokładnie umyć. Owoce obrać ze skórki tak żeby usunąć albedo (biały miąższ pod skórką) bo inaczej nalewka będzie gorzka i pokroić na cząstki (ja kroję w plasterki). Zagotować wodę z cukrem, wrzucić owoce i ponownie zagotować. Ostudzić. Wlać do wyparzonego naczynia, dolać spirytus, wymieszać, szczelnie zamknąć i zostawić na kilka dni. Przecedzić i rozlać do butelek. Można zlać już po 2-3 dniach ale najlepsza jest jeżeli postoi minimum tydzień. </p><p></p><p>Przepis pochodzi ze zbiorów rodzinnych koleżanki.</p><p>Polecam bo nalewka jest wyśmienita.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="wojgrzes, post: 947749, member: 3808"] [B]CYTRYNÓWKA[/B] 2 cytryny 1 limonka 3/4 szklanki cukru 0,75 - 0,8 litra wody 0,5 litra spirytusu Cytryny i limonkę dokładnie umyć. Owoce obrać ze skórki tak żeby usunąć albedo (biały miąższ pod skórką) bo inaczej nalewka będzie gorzka i pokroić na cząstki (ja kroję w plasterki). Zagotować wodę z cukrem, wrzucić owoce i ponownie zagotować. Ostudzić. Wlać do wyparzonego naczynia, dolać spirytus, wymieszać, szczelnie zamknąć i zostawić na kilka dni. Przecedzić i rozlać do butelek. Można zlać już po 2-3 dniach ale najlepsza jest jeżeli postoi minimum tydzień. Przepis pochodzi ze zbiorów rodzinnych koleżanki. Polecam bo nalewka jest wyśmienita. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Cytrynówka*
Top
Bottom