- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Sernik jest zgodny z dietą MM, ale można twaróg zastąpić bardziej tłustym a mleko śmietanką. Wtedy nie będzie MM.
Można dodać nieco mniej żelatyny, ale w takie upały raczej nie zmniejszać.
Twaróg można zastąpić kremowym serkiem o odpowiedniej zawartości tłuszczu.
Sernik można dowolnie modyfikować. Część mleka można zastąpić przecierem lub musem owocowym - truskawkowym, malinowym, co akurat macie pod ręką. Można polać musem z owoców, zamiast cytrynowej galaretki przygotować mus z owoców z żelatyną, można posypać gorzkim kakao (to raczej w wersji bez galaretki na wierzchu).
Proporcje na tortownicę o śr. 20 cm lub 8 porcji po ok. 125 ml.
* 500g twarogu 0% (doskonały będzie z Biedronki, bo jest kremowy i nietwardy)
* 500 ml mleka max. 1,5% (lub 100 ml mleka i 400 ml jogurtu naturalnego)
* 25g żelatyny
* 80g fruktozy
* otarta skórka i sok z 1 cytryny (lub z pomarańczy)
Galaretka na wierzch:
* otarta skórka i sok z 1 cytryny (lub z pomarańczy)
* 150 ml wody
* 20 g fruktozy
* 7g żelatyny
Żelatynę zalać 100 ml mleka, wymieszać i odstawić.
Twaróg utrzeć blenderem z pozostałym mlekiem lub jogurtem na gładką, kremową masę (będzie rzadkie). Można tylko przetrzeć twaróg przez sito, ale sernik nie będzie kremowy.
Do żelatyny z mlekiem dodać fruktozę i podgrzewać na małym ogniu tylko do rozpuszczenia żelatyny. Mieszać trzepaczką, aż lekko przestygnie
Twaróg miksować mikserem na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta. Powoli dodawać rozpuszczoną żelatynę, a na koniec sok i skórkę cytrynową.
Wlać do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż zastygnie.
Przygotować galaretkę:
Żelatynę zalać wodą, po 5 minutach dodać fruktozę, skórkę i sok z cytryny i podgrzewać, aż do rozpuszczenia żelatyny. Ostudzić, wylać na sernik, wstawić do lodówki na 2 godziny.
Smacznego.

Można dodać nieco mniej żelatyny, ale w takie upały raczej nie zmniejszać.
Twaróg można zastąpić kremowym serkiem o odpowiedniej zawartości tłuszczu.
Sernik można dowolnie modyfikować. Część mleka można zastąpić przecierem lub musem owocowym - truskawkowym, malinowym, co akurat macie pod ręką. Można polać musem z owoców, zamiast cytrynowej galaretki przygotować mus z owoców z żelatyną, można posypać gorzkim kakao (to raczej w wersji bez galaretki na wierzchu).
Proporcje na tortownicę o śr. 20 cm lub 8 porcji po ok. 125 ml.
* 500g twarogu 0% (doskonały będzie z Biedronki, bo jest kremowy i nietwardy)
* 500 ml mleka max. 1,5% (lub 100 ml mleka i 400 ml jogurtu naturalnego)
* 25g żelatyny
* 80g fruktozy
* otarta skórka i sok z 1 cytryny (lub z pomarańczy)
Galaretka na wierzch:
* otarta skórka i sok z 1 cytryny (lub z pomarańczy)
* 150 ml wody
* 20 g fruktozy
* 7g żelatyny
Żelatynę zalać 100 ml mleka, wymieszać i odstawić.
Twaróg utrzeć blenderem z pozostałym mlekiem lub jogurtem na gładką, kremową masę (będzie rzadkie). Można tylko przetrzeć twaróg przez sito, ale sernik nie będzie kremowy.
Do żelatyny z mlekiem dodać fruktozę i podgrzewać na małym ogniu tylko do rozpuszczenia żelatyny. Mieszać trzepaczką, aż lekko przestygnie
Twaróg miksować mikserem na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta. Powoli dodawać rozpuszczoną żelatynę, a na koniec sok i skórkę cytrynową.
Wlać do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż zastygnie.
Przygotować galaretkę:
Żelatynę zalać wodą, po 5 minutach dodać fruktozę, skórkę i sok z cytryny i podgrzewać, aż do rozpuszczenia żelatyny. Ostudzić, wylać na sernik, wstawić do lodówki na 2 godziny.
Smacznego.

Ostatnią edycję dokonał moderator: