Robiłam już je 2 razy, bardzo mi smakują i uważam, że są doskonałe na świąteczne śniadanie. Rzecz w tym, że nie wiedziałam, gdzie je wpisać ( i dalej nie wiem). W razie wpadki, poproszę o pomoc moderatorki. A danie warto zrobić, bo i smaczne, i świetnie udekoruje stół. Przepis pochodzi z broszurki "Wielkanoc" wydanej przez "Fakt" i Winiary.
Składniki
- 5 cytryn
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 10 dkg twarogu (biorę półtłusty)
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 dymki ze szczypiorem (nie pęczki, tylko pojedyncze cebulki)
- chili (brałam strączek czerwonego)
- 2 łyżki kaparów
- 3 gałązki natki
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Cytryny parzymy wrzątkiem, po wysuszeniu z jednej ocieramy skórkę na drobnej tarce, resztę cytryn przekrawamy w poprzek na pół i wydrążamy. Miąższ z 1 - 2 cytryn (zależnie od wielkości) drobno siekamy. Dymkę po umyciu i osuszeniu, drobno siekamy wraz ze szczypiorem. Siekamy również łyżkę kaparów. Chili przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestki, połowę straczka kroimy w paseczki, a drugą siekamy. Natkę, myjemy i pon osuszeniu siekamy drobno 2 gałązki.
Tuńczyka osączamy, mieszamy z twarogiem, połowa dymki, posiekanym chili, kaparami, natką oraz miąższem cytryn. Dodajemy majonez, łyżeczkę ziół prowansalskich i skórkę z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, starannie mieszamy.
Cytryny napełniamy pastą tuńczykową i układamy na półmisku. Posypujemy resztą dymki oraz kaparów, ozdabiamy chili i natką.
Składniki
- 5 cytryn
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 10 dkg twarogu (biorę półtłusty)
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 dymki ze szczypiorem (nie pęczki, tylko pojedyncze cebulki)
- chili (brałam strączek czerwonego)
- 2 łyżki kaparów
- 3 gałązki natki
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Cytryny parzymy wrzątkiem, po wysuszeniu z jednej ocieramy skórkę na drobnej tarce, resztę cytryn przekrawamy w poprzek na pół i wydrążamy. Miąższ z 1 - 2 cytryn (zależnie od wielkości) drobno siekamy. Dymkę po umyciu i osuszeniu, drobno siekamy wraz ze szczypiorem. Siekamy również łyżkę kaparów. Chili przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestki, połowę straczka kroimy w paseczki, a drugą siekamy. Natkę, myjemy i pon osuszeniu siekamy drobno 2 gałązki.
Tuńczyka osączamy, mieszamy z twarogiem, połowa dymki, posiekanym chili, kaparami, natką oraz miąższem cytryn. Dodajemy majonez, łyżeczkę ziół prowansalskich i skórkę z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, starannie mieszamy.
Cytryny napełniamy pastą tuńczykową i układamy na półmisku. Posypujemy resztą dymki oraz kaparów, ozdabiamy chili i natką.