Czarnina

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Czarnina

10 dag żeberek wieprzowych pęczek włoszczyzny
2 jabłka
5 dag suszonych śliwek
1 szkl. krwi z kaczki
2 łyżki utartego na tarce piernika
1 łyżka octu (10%)
goździki, cynamon, majeranek,
sól, pieprz

Żeberka umyć i oczyścić, zalać 3 szklankami wody, osolić i gotować. Krew z kaczki wymieszać z octem i utartym piernikiem. Umyte śliwki namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po pewnym czasie do żeberek dodać opłukane i obrane warzywa i ugotować do miękkości. Jabłka umyć , obrać i pokroić w cząstki usuwając gniazda nasienne. Wywar ze śliwek odcedzić, zagotować, do wrzącego włożyć jabłka i ugotować uważając, by zachowały swój kształt. Wywar z warzyw i żeberek odcedzić, mięso oddzielić od kości i pokroić w drobne paski. Wywar wymieszać z krwią, dodać śliwki, jabłka razem z syropem oraz mięso. Zupę przyprawić do smaku octem, solą, cukrem, pieprzem, cynamonem, goździkami i szczyptą majeranku. Podgrzać mieszając, ale nie dopuścić do wrzenia.

snoo

Member
Lut 17, 2005
28
0
0
W naszym regionie czarnina jest bardzo popularna, bardzo ja lubie, choc niektorzy nie moga jej przelknac :dump:
jesli moge cos dodac od siebie, to napisze, jak w naszym domu wyglada ta zupa: obowiazkowo nalezy do niej dodac chocby kawalek miesa z kaczki, najlepiej skrzydlo i zoladek, nie dodajemy jablek, cynamonu ani gozdzikow i dodatkowo zaciagamy ja zasmazka z maki i masla. Do tego obowiazkowo makaron (najlepiej domowy). Pycha!

jacekmaj

Member
Lut 24, 2005
33
0
0
ja bardzo lubie czarnine choc najchetniej zjadam ja z zamknietymi oczami - ta ktora jadlem przypominala bloto ale bardzo pyszna.

ja mam problem skad wzisc kacza krew??

a jak bylem w Pl na wakacjach to fantastyczna czarnibe podaja w rzucewie kolo 3 miasta - taki hotel/restauracja w zamku

jacek

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
W mojej rodzince pochodzącej z Kujaw czerninę (albo czarninę) robimy na kaczce, obowiązkowe są też wiśnie z kompotu i trochę samego kompotu. Jemy to z łazankami albo kluchami ziemniaczanymi. Nieeeboo w gębie :mrgreen:
Pozdrawiam
Kasia

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy