Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
czas pieczenia mies?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="panidomu" data-source="post: 993249" data-attributes="member: 14888"><p>Podczas pieczenia występują duże ubytki masy mięsa wskutek wytapiania się tłuszczu oraz odparowywania wody, co prowadzi do wyschnięcia potrawy i zmniejszenia jej soczystości. Pieczenie w temperaturze 150&#8212;175°C powoduje 20&#8212;30% ubytku mięsa. Podwyższenie temperatury do 235°C może spowodować większe ubytki, sięgające 50% masy mięsa. Im dłużej trwa pieczenie w zbyt wysokiej temperaturze, tym ubytki są większe. Dla zapobieżenia ubytkom, produkt obsmaży się przed pieczeniem, przy czym uzyskana zewnętrzna warstwa chroni częściowo przed wyparowaniem wody i wytopieniem tłuszczu. Można to również osiągnąć przez umieszczenie mięsa w silnie nagrzanym piekarniku. Po opieczeniu zewnętrznej warstwy mięsa temperaturę piekarnika należy odpowiednio zmniejszyć. Ubytkom można zapobiec w inny jeszcze sposób, mianowicie mięso należy włożyć do wrzącego wywaru z jarzyn i obgotować przez kilka minut. Pozwoli to na skrócenie czasu pieczenia, gdyż produkt przez obgotowanie ulega zmiękczeniu. Zabieg ten stosuje się przeważnie przed pieczeniem wołowiny oraz niezbyt delikatnych tusz drobiu. Smak i aromat potrawy stają się bardziej atrakcyjne, gdy produkt jest obgotowany w wywarze z dużej ilości łodyg kopru.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="panidomu, post: 993249, member: 14888"] Podczas pieczenia występują duże ubytki masy mięsa wskutek wytapiania się tłuszczu oraz odparowywania wody, co prowadzi do wyschnięcia potrawy i zmniejszenia jej soczystości. Pieczenie w temperaturze 150—175°C powoduje 20—30% ubytku mięsa. Podwyższenie temperatury do 235°C może spowodować większe ubytki, sięgające 50% masy mięsa. Im dłużej trwa pieczenie w zbyt wysokiej temperaturze, tym ubytki są większe. Dla zapobieżenia ubytkom, produkt obsmaży się przed pieczeniem, przy czym uzyskana zewnętrzna warstwa chroni częściowo przed wyparowaniem wody i wytopieniem tłuszczu. Można to również osiągnąć przez umieszczenie mięsa w silnie nagrzanym piekarniku. Po opieczeniu zewnętrznej warstwy mięsa temperaturę piekarnika należy odpowiednio zmniejszyć. Ubytkom można zapobiec w inny jeszcze sposób, mianowicie mięso należy włożyć do wrzącego wywaru z jarzyn i obgotować przez kilka minut. Pozwoli to na skrócenie czasu pieczenia, gdyż produkt przez obgotowanie ulega zmiękczeniu. Zabieg ten stosuje się przeważnie przed pieczeniem wołowiny oraz niezbyt delikatnych tusz drobiu. Smak i aromat potrawy stają się bardziej atrakcyjne, gdy produkt jest obgotowany w wywarze z dużej ilości łodyg kopru. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
czas pieczenia mies?
Top
Bottom