Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Czebureki*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 944095" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]49439[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p></p><p>&#8226; 3 szklanki mąki,</p><p>&#8226; 3/4 szklanki wody ( woda razem z żółtkiem mają stanowić &#190; szklanki)</p><p>&#8226; 1 żółtko,</p><p>&#8226; 0.5 łyżeczki soli,</p><p>&#8226; 1/3 szklanki oleju (dałam olej z pestek winogron)</p><p></p><p><strong>Farsz:</strong></p><p></p><p>&#8226; 500 g mięsa (raczej tłustawego, ideałem jest baranina, ale można i inne. Ja użyłam dość tłustej wieprzowiny tzw. z łopatki),</p><p>&#8226; 1 cebula duża,</p><p>&#8226; natka pietruszki, koperek – wg własnego smaku,</p><p>&#8226; sól i pieprz – do smaku,</p><p>&#8226; woda ok. 1/3 – &#189; szklanki (żeby farsz nie był suchy)</p><p></p><p><strong>Do smażenia:</strong> olej </p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong> Mąkę przesiać do miski. Do szklanki wbić żółtko i uzupełnić wodą, aby razem stanowiły &#190; szklanki. Dodać sól i wymieszać razem.</p><p>Wodę dodawać małymi porcjami do mąki i wyrabiać razem tak, jak robi się kruszonkę. Mają powstać takie większe okruszki. Teraz dodać do ciasta olej i zagnieść ciasto. Gdyby było twarde, należy dodać jeszcze wody. Nie wyrabiać za długo ciasta. Przykryte folią ciasto, odstawić na 40 minut, aby odpoczęło. W tym czasie możemy zrobić farsz</p><p></p><p><strong>Farsz:</strong> Mięso zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą. Dodać przyprawy, trochę wody i dokładnie wymieszać.</p><p></p><p>Możemy lepić czebureki. Ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą rozwałkować bardzo cienko (nie ma potrzeby podsypywania mąki, bo ciasto idealnie się wałkuje i do niczego nie przykleja) na wielkość dużego talerzyka deserowego. Na połowę ciasta wyłożyć/rozsmarować farsz i przykryć drugą połową ciasta, starając się, aby wycisnąć powietrze z pieroga. Mocno skleić brzegi (można zrobić &#8222;falbankę&#8221; albo użyć widelca).</p><p></p><p>Smażymy czebureki na oleju (nalewamy ok. 1,5 – 2 cm ), średnim ogniu, najpierw z jednej strony a następnie ostrożnie odwracamy i smażymy drugą stronę. Na patelni mieści się po 2 czebureki. </p><p></p><p>[ATTACH=full]49440[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 944095, member: 4258"] [ATTACH=full]49439[/ATTACH] [B]Ciasto:[/B] • 3 szklanki mąki, • 3/4 szklanki wody ( woda razem z żółtkiem mają stanowić ¾ szklanki) • 1 żółtko, • 0.5 łyżeczki soli, • 1/3 szklanki oleju (dałam olej z pestek winogron) [B]Farsz:[/B] • 500 g mięsa (raczej tłustawego, ideałem jest baranina, ale można i inne. Ja użyłam dość tłustej wieprzowiny tzw. z łopatki), • 1 cebula duża, • natka pietruszki, koperek – wg własnego smaku, • sól i pieprz – do smaku, • woda ok. 1/3 – ½ szklanki (żeby farsz nie był suchy) [B]Do smażenia:[/B] olej [B]Wykonanie:[/B] [B]Ciasto:[/B] Mąkę przesiać do miski. Do szklanki wbić żółtko i uzupełnić wodą, aby razem stanowiły ¾ szklanki. Dodać sól i wymieszać razem. Wodę dodawać małymi porcjami do mąki i wyrabiać razem tak, jak robi się kruszonkę. Mają powstać takie większe okruszki. Teraz dodać do ciasta olej i zagnieść ciasto. Gdyby było twarde, należy dodać jeszcze wody. Nie wyrabiać za długo ciasta. Przykryte folią ciasto, odstawić na 40 minut, aby odpoczęło. W tym czasie możemy zrobić farsz [B]Farsz:[/B] Mięso zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą. Dodać przyprawy, trochę wody i dokładnie wymieszać. Możemy lepić czebureki. Ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą rozwałkować bardzo cienko (nie ma potrzeby podsypywania mąki, bo ciasto idealnie się wałkuje i do niczego nie przykleja) na wielkość dużego talerzyka deserowego. Na połowę ciasta wyłożyć/rozsmarować farsz i przykryć drugą połową ciasta, starając się, aby wycisnąć powietrze z pieroga. Mocno skleić brzegi (można zrobić „falbankę” albo użyć widelca). Smażymy czebureki na oleju (nalewamy ok. 1,5 – 2 cm ), średnim ogniu, najpierw z jednej strony a następnie ostrożnie odwracamy i smażymy drugą stronę. Na patelni mieści się po 2 czebureki. [ATTACH=full]49440[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Czebureki*
Bottom