Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Czekolada meksykańska
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 885698" data-attributes="member: 10341"><p>Kiedy zamieszczałam tutaj dość dawno temu czekoladę z chili, zastanawiałam się z kilkoma osobami, jaki byłby jej smak ze śmietanką czy mlekiem. Doszłyśmy do wniosku, że to do siebie nie pasuje - aż do dziś. Wiedziałam, że nie zasnę, więc zabrałam się do zrobienia sobie czegoś na pocieszenie. Wybrałam ze spotkań z przyprawami, dodatku do GW, czekoladę meksykańską. Składniki proste, wszystko było w domu. Przepis dla 4 osób, ja zrobiłam sobie aż z połowy porcji. Do rana wystarczy.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>5 łyżek kakao naturalnego</p><p>1 łyżka mąki</p><p>5 łyżek cukru</p><p>3/4 łyżeczki mielonego cynamonu</p><p>1/4 łyżeczki mielonych gożdzików (utarłam je w porcelanowym możdzierzu)</p><p>1 łyżeczka mielonej papryki chilli</p><p>1 szklanka wody</p><p>3 szklanki mleka </p><p>1 szklanka śmietany kremówki</p><p>1 łyżeczka cukru waniliowego</p><p>szczypta gałki muszkatołowej</p><p></p><p>Wymieszać kakao, mąkę, cukier, mielony cynamon, gożdziki i chilli, rozetrzeć z wodą i wlać do garnka. Podgrzewać prawie do wrzenia. Cały czas mieszając trzepaczką powoli wlewamy mleko. Ponownie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia (stale mieszałam), pozostawiając na ogniu jakieś 5 minut. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Czekoladę wlać do filiżanek, udekorować czapeczką bitej smietany, oprószyć szczyptą gałki muszkatołowej. Podawać natychmiast po przyrządzeniu. Wyborna.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 885698, member: 10341"] Kiedy zamieszczałam tutaj dość dawno temu czekoladę z chili, zastanawiałam się z kilkoma osobami, jaki byłby jej smak ze śmietanką czy mlekiem. Doszłyśmy do wniosku, że to do siebie nie pasuje - aż do dziś. Wiedziałam, że nie zasnę, więc zabrałam się do zrobienia sobie czegoś na pocieszenie. Wybrałam ze spotkań z przyprawami, dodatku do GW, czekoladę meksykańską. Składniki proste, wszystko było w domu. Przepis dla 4 osób, ja zrobiłam sobie aż z połowy porcji. Do rana wystarczy. [B]Składniki[/B] 5 łyżek kakao naturalnego 1 łyżka mąki 5 łyżek cukru 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych gożdzików (utarłam je w porcelanowym możdzierzu) 1 łyżeczka mielonej papryki chilli 1 szklanka wody 3 szklanki mleka 1 szklanka śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta gałki muszkatołowej Wymieszać kakao, mąkę, cukier, mielony cynamon, gożdziki i chilli, rozetrzeć z wodą i wlać do garnka. Podgrzewać prawie do wrzenia. Cały czas mieszając trzepaczką powoli wlewamy mleko. Ponownie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia (stale mieszałam), pozostawiając na ogniu jakieś 5 minut. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Czekoladę wlać do filiżanek, udekorować czapeczką bitej smietany, oprószyć szczyptą gałki muszkatołowej. Podawać natychmiast po przyrządzeniu. Wyborna. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Czekolada meksykańska
Bottom