Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Czekolada po meksykańsku *
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 832579" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znalazłam w miesięczniku &quot;Kuchnia&quot; i zafrapował mnie skład tego napoju, a także sposób jego wykonania. Proporcje obliczone są dla 2 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 tabliczka gorzkiej czekolady</p><p>300 ml mleka</p><p>4 ziarna kardamonu</p><p>1 laska cynamonu</p><p>1/2 laski wanilii</p><p>1 gwiazdka anyżu</p><p>1 łyżka brązowego cukru</p><p></p><p>Czekoladę rozpuszczamy w gorącym mleku i dodajemy przyprawy. Powoli doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu i wyłączamy gaz. Doprawiamy do smaku brązowym cukrem. Możemy ją pić zaraz po przyrządzeniu, ale w przepisie jest sugestia, że można też przygotować ten napój dzień wcześniej. Nie napisano natomiast, czy przetrzymywać to z przyprawami, ani kiedy i czy w ogóle je wyłowić. Ponieważ wszystkie składniki miałam w domu, zrobiłam czekoladę wieczorem i chciałam zrobić eksperyment, przetrzymując ją z całą zawartością do jutra. Jednak po trzech godzinach nie wytrzymałam z ciekawości, czekoladę z przyprawami mocno podgrzałam, wyłowiłam przyprawy i teraz popijam sobie niezwykle aromatyczny napój, wpisując ten przepis.</p><p>Gorąco polecam wypróbowanie tak przyrządzonej czekolady. A może znajdą się chętni do zrobienia jej dzień wcześniej? W każdym razie przepis wart zachodu. Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 832579, member: 10341"] Przepis znalazłam w miesięczniku "Kuchnia" i zafrapował mnie skład tego napoju, a także sposób jego wykonania. Proporcje obliczone są dla 2 osób. [B]Składniki [/B]1 tabliczka gorzkiej czekolady 300 ml mleka 4 ziarna kardamonu 1 laska cynamonu 1/2 laski wanilii 1 gwiazdka anyżu 1 łyżka brązowego cukru Czekoladę rozpuszczamy w gorącym mleku i dodajemy przyprawy. Powoli doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu i wyłączamy gaz. Doprawiamy do smaku brązowym cukrem. Możemy ją pić zaraz po przyrządzeniu, ale w przepisie jest sugestia, że można też przygotować ten napój dzień wcześniej. Nie napisano natomiast, czy przetrzymywać to z przyprawami, ani kiedy i czy w ogóle je wyłowić. Ponieważ wszystkie składniki miałam w domu, zrobiłam czekoladę wieczorem i chciałam zrobić eksperyment, przetrzymując ją z całą zawartością do jutra. Jednak po trzech godzinach nie wytrzymałam z ciekawości, czekoladę z przyprawami mocno podgrzałam, wyłowiłam przyprawy i teraz popijam sobie niezwykle aromatyczny napój, wpisując ten przepis. Gorąco polecam wypróbowanie tak przyrządzonej czekolady. A może znajdą się chętni do zrobienia jej dzień wcześniej? W każdym razie przepis wart zachodu. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Czekolada po meksykańsku *
Top
Bottom