Czekolada

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Niezapomniany smak słodkich czasów PRL-u

składniki
1/2 szklanki mleka
11/2 szklanki cukru
kostka margaryny
3 szklanki mleka w proszku
3 łyżki ciemnego kakao
ewentualnie bakalie, rum

sposób przygotowania
Mleko płynne zagotować z cukrem i margaryną. Kiedy całość będzie już jednolita, odstawić z ognia, wsypać mleko w proszku, kakao, rum i bakalie, szybko wymieszać.
Wyłożyć masę na płaską blaszkę (wielkość dowolna - im większa tym bardziej płaska będzie czekolada) i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Oj trudne jest czekanie, trudne.
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Zrobiłam, a dokładniej Maja zrobiła
icon_smile.gif
z niewielką moją pomocą
icon_wink.gif

Przypomnienie dzieciństwa!
Pyszna!

Majka zbrała kilka kawałków dziś do szkoły, poczęstowała wychowawczynię i ta poprosiła o przepis
icon_smile.gif
 

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
malinna mam pytanie, czy zamiast margaryny moze byc maslo czy to juz nie bedzie to samo?
moja babcia robila cos takiego i kiedys zastanawialam sie skad wziac przepis
a tu prosze sie znalazl
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
zrobilam jednak ilosc cukru mnie przerazila wiec zmniejszylam o polowe a i tak bylo slodkie
naprawde bardzo dobre
lecker.gif
 

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
W dzieciństwie bardzo często ją robiliśmy.
Jest pyszna.Muszę znów zrobić.
Dzięki za przypomnienie przepisu.
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Właśnie siedzi w lodówce
fiesgrins.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy