Czekoladki z nadzieniem herbacianym

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,486
1
38
Doruśka @ 1 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1222246piękny wątek , niestety.

nie wiem jak te, ale ja wszystkie silikony myję w zmywarce.

coś czuję ,ze pójdę po te foremek do flo (lub nanu nana)
Foremkę do ciasta to ja też myję w zmywarce, ale tutaj powierzchnia musi pozostać ekstra gładka z tego co mówiła Marg, nie chcę ryzykować, zobaczymy co powie.

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,346
94
48
Izolda @ 1 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1222224Marg mam trzy pytania, to będą moje pierwsze czekoladki, więc pomóż proszę, bo nie chcę w trakcie biegać po brakujące składniki:
1. Mam dwie foremki Silkomart więc w sumie 30 czekoladek, ile potrzebuję na tą ilość gorzkiej czekolady na skorupki?
2. Te proporcje nadzienia herbacianego to wystarczają na jedną foremkę czy więcej?
3. Czy myjesz swoje foremki w zmywarce? Piszą, ze można, ale mam obawy.
Z tej proporcji nadzienia może być za dużo - policz objętość foremek - nadzienia powinnaś mieć ok 2/3 do 3/4 tej objętości. Czekoladę rozpuszczam stopniowo - najpierw ok 1,5 tabliczki, a jak zabraknie, rozpuszczam jeszcze. Tym bardziej, że zanim zrobisz denka, i tak trzeba rozpuszczać czekoladę od nowa.

Nie myję w zmywarce, bo jej nie mam. Myję ręcznie pędzelkiem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,486
1
38
Marg @ 1 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1222350Z tej proporcji nadzienia może być za dużo - policz objętość foremek - nadzienia powinnaś mieć ok 2/3 do 3/4 tej objętości. Czekoladę rozpuszczam stopniowo - najpierw ok 1,5 tabliczki, a jak zabraknie, rozpuszczam jeszcze. Tym bardziej, że zanim zrobisz denka, i tak trzeba rozpuszczać czekoladę od nowa.

Nie myję w zmywarce, bo jej nie mam. Myję ręcznie pędzelkiem.
Matko, ja ostatnio jestem inteligentna inaczej
icon_redface.gif
, chemik od siedmiu boleści... Foremki mają po 150 ml objętości każda. Dzięki za rady
cvety.gif
.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy