- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0
Myślałam, że mam tutaj swój wątek, ale najwidoczniej się myliłam. Pozwoliłam sobie założyć nowy temat, w którym będę zamieszczać własne pomysły na czekoladki/pralinki/trufelki, bo często je robię, a nie sposób jest zapamiętać każdą recepturę.
W pierwszej kolejności, na prośbę Izoldy, przepisy na trufle świąteczne:
Wiśniowe:
- 100 g białej czekolady
- 80 g serka kremowego
- 2 łyżki konfitury wiśniowej
- 1/3 szklanki bardzo dorobno zmielonych wafelków
- 1 łyżka kirschu
Czekoladę rozpuścić na parze. Serek utrzeć z konfiturą, połączyć z czekoladą i wafelkami, aż powstanie gęsta masa.
Schłodzić w lodówce min. 2 godziny, formować kuleczki, obtoczyć w dowolnej posypce.
Cytrynowe:
- 100 g białej czekolady
- skórka z 1 cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka masła
- 1/4 szklanki kremówki
Śmietanę zagotować ze skórką cytrynową , dodać sok z cytryny. Czekoladę rozpuścić na parze z masłem, dodać śmietanę z sokiem i skórką, wymieszać. Schłodzić i postępować jak wyżej.
Pistacjowe:
- 100ml kremówki
- 30g pistacji
- 30g cukru
- 2 żółtka
- 1 laska wanilii + 2 łyżeczki cukru
Pistacje i cukier zblenderować do uzyskania pasty.
Żółtka wymieszać z ziarnami wanilii i cukrem. Kremówkę zagotować z 50g pasty pistacjowej, wlać je do żółtek i ciągle ubijać. Masę ponownie przełożyć do rondelka i podgrzewać do zgęstnienia. Przed formowaniem schłodzić w lodówce.
Kawowe:
- 150g mascarpone
- 150g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku
Serek wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem masy (musi mieć temp. pokojową). Lekko go ubić, aż stanie się puszysty. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Gdy będzie chłodna, dodać ją do serka, ciągle mieszając. Na koniec dodać kawę. Masa powinna być puszysta i jednorodna. Przed formowaniem schładzać 1-1,5 godz.
I mały sneak peak pierwszych dwóch wariantów:

W pierwszej kolejności, na prośbę Izoldy, przepisy na trufle świąteczne:
Wiśniowe:
- 100 g białej czekolady
- 80 g serka kremowego
- 2 łyżki konfitury wiśniowej
- 1/3 szklanki bardzo dorobno zmielonych wafelków
- 1 łyżka kirschu
Czekoladę rozpuścić na parze. Serek utrzeć z konfiturą, połączyć z czekoladą i wafelkami, aż powstanie gęsta masa.
Schłodzić w lodówce min. 2 godziny, formować kuleczki, obtoczyć w dowolnej posypce.
Cytrynowe:
- 100 g białej czekolady
- skórka z 1 cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka masła
- 1/4 szklanki kremówki
Śmietanę zagotować ze skórką cytrynową , dodać sok z cytryny. Czekoladę rozpuścić na parze z masłem, dodać śmietanę z sokiem i skórką, wymieszać. Schłodzić i postępować jak wyżej.
Pistacjowe:
- 100ml kremówki
- 30g pistacji
- 30g cukru
- 2 żółtka
- 1 laska wanilii + 2 łyżeczki cukru
Pistacje i cukier zblenderować do uzyskania pasty.
Żółtka wymieszać z ziarnami wanilii i cukrem. Kremówkę zagotować z 50g pasty pistacjowej, wlać je do żółtek i ciągle ubijać. Masę ponownie przełożyć do rondelka i podgrzewać do zgęstnienia. Przed formowaniem schłodzić w lodówce.
Kawowe:
- 150g mascarpone
- 150g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku
Serek wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem masy (musi mieć temp. pokojową). Lekko go ubić, aż stanie się puszysty. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Gdy będzie chłodna, dodać ją do serka, ciągle mieszając. Na koniec dodać kawę. Masa powinna być puszysta i jednorodna. Przed formowaniem schładzać 1-1,5 godz.
I mały sneak peak pierwszych dwóch wariantów: