Czekoladki

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Myślałam, że mam tutaj swój wątek, ale najwidoczniej się myliłam. Pozwoliłam sobie założyć nowy temat, w którym będę zamieszczać własne pomysły na czekoladki/pralinki/trufelki, bo często je robię, a nie sposób jest zapamiętać każdą recepturę.
icon_smile.gif


W pierwszej kolejności, na prośbę Izoldy, przepisy na trufle świąteczne:


Wiśniowe:
- 100 g białej czekolady
- 80 g serka kremowego
- 2 łyżki konfitury wiśniowej
- 1/3 szklanki bardzo dorobno zmielonych wafelków
- 1 łyżka kirschu

Czekoladę rozpuścić na parze. Serek utrzeć z konfiturą, połączyć z czekoladą i wafelkami, aż powstanie gęsta masa.
Schłodzić w lodówce min. 2 godziny, formować kuleczki, obtoczyć w dowolnej posypce.

Cytrynowe:
- 100 g białej czekolady
- skórka z 1 cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka masła
- 1/4 szklanki kremówki

Śmietanę zagotować ze skórką cytrynową , dodać sok z cytryny. Czekoladę rozpuścić na parze z masłem, dodać śmietanę z sokiem i skórką, wymieszać. Schłodzić i postępować jak wyżej.

Pistacjowe:
- 100ml kremówki
- 30g pistacji
- 30g cukru
- 2 żółtka
- 1 laska wanilii + 2 łyżeczki cukru

Pistacje i cukier zblenderować do uzyskania pasty.
Żółtka wymieszać z ziarnami wanilii i cukrem. Kremówkę zagotować z 50g pasty pistacjowej, wlać je do żółtek i ciągle ubijać. Masę ponownie przełożyć do rondelka i podgrzewać do zgęstnienia. Przed formowaniem schłodzić w lodówce.

Kawowe:
- 150g mascarpone
- 150g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku

Serek wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem masy (musi mieć temp. pokojową). Lekko go ubić, aż stanie się puszysty. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Gdy będzie chłodna, dodać ją do serka, ciągle mieszając. Na koniec dodać kawę. Masa powinna być puszysta i jednorodna. Przed formowaniem schładzać 1-1,5 godz.

I mały sneak peak pierwszych dwóch wariantów:
STP487752.jpg
 

Załączniki

  • STP487752.jpg
    STP487752.jpg
    331.1 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Contributor
Lut 16, 2008
8,102
284
83
Smakowicie się prezentują. Nigdy nie robiłam tego typu słodyczy. jedynie kulki - bajaderki. Po świętach spróbuję zrobić wg Twoich pomysłów
icon_smile.gif
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,843
4
38
A jakby zamiast konfitury wiśniowej dać posiekane drobno wiśnie z syropu? Albo z nalewki?
gruebel_2.gif
Jak mi starczy czasu, to te wiśniowe popełnię.
 

mexikana

Member
Sty 15, 2008
6,761
0
0
Tez juz kombinuje, jakby tu uszczknac pare chwil na te czekuladki. Pieknie wygladaja.
 

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Dziękuję za miłe słowa- z chęcią podarowałabym parę łakoci każdej z Was, ale niestety są na tyle delikatne, że na pewno nie przetrwałyby podróży pocztą...
sionia @ 16 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1380039Vana,
jakie to mają być wafelki w tych truflach wisniowych?
Np. wafelki Familijne, w każdym razie zwykłe, choć czasem używam też amaretti.

kawazmlekiem @ 16 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1380050A jakby zamiast konfitury wiśniowej dać posiekane drobno wiśnie z syropu? Albo z nalewki?
gruebel_2.gif
Jak mi starczy czasu, to te wiśniowe popełnię.
Wydaje mi się, że można. Dodając te z nalewki, uważałabym z dodatkowym alkoholem w masie, żeby nie wyszły mocno procentowe.
icon_wink.gif


Rzucam kolejne wyroby na taśmę (różyczki-pistacjowe, kostki-cytrynowe):
STP77893.jpg
 

Załączniki

  • STP77893.jpg
    STP77893.jpg
    116 KB · Wyświetleń: 0