Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Czekoladowa kolczatka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="volpe" data-source="post: 799203" data-attributes="member: 9400"><p>Ciasto najlepiej piec w podłużnej formie z wypukłym - półokrągłym dnem. Napełniamy do 3/4 wyskości.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>100 g czekolady</p><p>140 g masła</p><p>szczypta soli</p><p>150 g cukru pudru</p><p>6 jajek - osobno białka i żółtka</p><p>50 g bułki tartej</p><p>50 g zmielonych migdałów</p><p>50 g mąki pszennej</p><p>100 g czekolady na polewę + łyżka masła</p><p>50 g całych migdałów - do przybrania</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>1. Czekoladę podzielić na małe kawałki, podgrzać w gorącej kąpieli i odstawić do schłodzenia. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.</p><p>2. Masło i 50 g cukru pudru utrzeć na białą masę, dodawać stopniowo żółtka i po łyżce roztopionej czekolady.</p><p>3. Białka posolić i ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo 100 g cukru pudru i ubijać, aż piana zrobi się błyszcąca.</p><p>4. Do piany dodać bułkę tartą wymieszaną z mąką, mielonymi migdałami i kremem czekoladowym, lekko wymieszać, wlać do formy i piec 55 minut w 190 C (w piecyku gazowym st. 3).</p><p>5. Ciasto po upieczeniu wyjąć po 15 minutach z formy. W międzyczasie sparzyć migdały, obrać je ze skórki. W ciasto wbijać migdały pokrojone na małe podłużne kawałki. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową. Lub na odwrót - najpierw polać polewą, a potem wbić migdały.</p><p></p><p>Ciasto można zamrozić całe lub w kawałkach bez polewy do 10 miesięcy.</p><p>Wychodzi 20 kawałków, każdy po 181 kcal.</p><p></p><p></p><p>Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="volpe, post: 799203, member: 9400"] Ciasto najlepiej piec w podłużnej formie z wypukłym - półokrągłym dnem. Napełniamy do 3/4 wyskości. [B]Składniki:[/B] 100 g czekolady 140 g masła szczypta soli 150 g cukru pudru 6 jajek - osobno białka i żółtka 50 g bułki tartej 50 g zmielonych migdałów 50 g mąki pszennej 100 g czekolady na polewę + łyżka masła 50 g całych migdałów - do przybrania [B]Wykonanie:[/B] 1. Czekoladę podzielić na małe kawałki, podgrzać w gorącej kąpieli i odstawić do schłodzenia. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 2. Masło i 50 g cukru pudru utrzeć na białą masę, dodawać stopniowo żółtka i po łyżce roztopionej czekolady. 3. Białka posolić i ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo 100 g cukru pudru i ubijać, aż piana zrobi się błyszcąca. 4. Do piany dodać bułkę tartą wymieszaną z mąką, mielonymi migdałami i kremem czekoladowym, lekko wymieszać, wlać do formy i piec 55 minut w 190 C (w piecyku gazowym st. 3). 5. Ciasto po upieczeniu wyjąć po 15 minutach z formy. W międzyczasie sparzyć migdały, obrać je ze skórki. W ciasto wbijać migdały pokrojone na małe podłużne kawałki. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową. Lub na odwrót - najpierw polać polewą, a potem wbić migdały. Ciasto można zamrozić całe lub w kawałkach bez polewy do 10 miesięcy. Wychodzi 20 kawałków, każdy po 181 kcal. Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Czekoladowa kolczatka
Top
Bottom