- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
MOIST CHOCOLATE AND RUM SQUARES – czyli wilgotne czekoladowo rumowe kostki
Z książki The Delia’s collection. Chocolate
Ciasto:
150 g gorzkiej, najlepiej 70 – 75% czekolady – posiekanej (ja tam ją mikserem potraktowałam, nie oponowała)
150 g miękkiego masła
150 g brązowego cukru (u mnie pół na pół ze zwykłym, bo brązowy wziął i wyszedł)
5 jajek
150 g zmielonych migdałów
Polewa:
110 g gorzkiej czekolady (zmieszałam gorzką z białą)
3 łyżki rumu
1 łyżka tłustej śmietany (dałam ciut więcej)
Przyda się kwadratowa blaszka o 20 cm bokach
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka stopniowo dodawać do masy, białka ubić.
Wmieszać migdały i czekoladę.
Dodać białka. Delikatnie wymieszać.
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki
Piec 55 minut.
Ciasto przestudzić
Polewa
Czekoladę rozpuścić na parze razem ze śmietaną.
Wmieszać rum.
Polewą polać ciasto

Z książki The Delia’s collection. Chocolate
Ciasto:
150 g gorzkiej, najlepiej 70 – 75% czekolady – posiekanej (ja tam ją mikserem potraktowałam, nie oponowała)
150 g miękkiego masła
150 g brązowego cukru (u mnie pół na pół ze zwykłym, bo brązowy wziął i wyszedł)
5 jajek
150 g zmielonych migdałów
Polewa:
110 g gorzkiej czekolady (zmieszałam gorzką z białą)
3 łyżki rumu
1 łyżka tłustej śmietany (dałam ciut więcej)
Przyda się kwadratowa blaszka o 20 cm bokach
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka stopniowo dodawać do masy, białka ubić.
Wmieszać migdały i czekoladę.
Dodać białka. Delikatnie wymieszać.
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki
Piec 55 minut.
Ciasto przestudzić
Polewa
Czekoladę rozpuścić na parze razem ze śmietaną.
Wmieszać rum.
Polewą polać ciasto
