- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
nie robiłam ,ale chyba zrobie bo bardzo ładnie wygląda
ciasto z gorzkiej czekolady;
150 g dobrej gorzkiej czekolady
150 g masła
150 g cukru
3 białka
3 żółtka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
ciasto z mlecznej czekolady;
150 g mlecznej czekolady
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietanki
szczypta soli
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej,zdejmujemy z ognia i dodajemy masło.Ucieramy ,aż powstanie gładka masa.Żółtka ucieramy z połową cukru,dodajemy mąkę ,wystudzoną czekoladę.
Ubijamy białka z resztą cukru i delikatnie mieszamy z czekoladową masą.
Teraz przygotowujemy 2 ciasto.Ucieramy mąkę ze śmietanką.Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej,do gorącej czekolady wlewamy śmietankę,ucieramy na krem.Gdy masa ostygnie dodajemy ubite białka z solą
i selikatnie mieszamy
Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni.
Do wysmarowanej podłużnej formy(keksówka chyba
)wlewamy warstwe ciemnego ciasta,przykrywamy warstwą ciasta z mlecznej czekolady,znów kłdziemy ciemne ,mleczne i na wierzch ciasto z gorzkiej czekolady
Foremke wstawiamy do większej brytfanny wepełnionej do 1/4 wysokości wodą i pieczemy 1 godzinę i 30 minut
Po upieczeniu schładzamy 12 godzin w lodówce Podajemy z kremem angielskim
KREM ANGIELSKI
1,5 szklanki mleka
5 żółtek
12 dag cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 laski wanilii
skórka starta z połowy pomarańczy
Żółtka ucieramy z cukrem na maleńkim ogniu W garnuszku gotujemy mleko z wanilią Lask wyjmujemy ,a do mleka wlewamy zawiesinę z mąki i 2-3 łyżek zimnego mleka Gotujemy ,mieszając przez chwilę
Wlewamy żółtka (już nie na ogniu) i ubijamy trzepaczką krem ,dodajemy skórkę i ubijamy aż wystygnie krem
Podobno bosko smakuje do kawy
ciasto z gorzkiej czekolady;
150 g dobrej gorzkiej czekolady
150 g masła
150 g cukru
3 białka
3 żółtka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
ciasto z mlecznej czekolady;
150 g mlecznej czekolady
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietanki
szczypta soli
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej,zdejmujemy z ognia i dodajemy masło.Ucieramy ,aż powstanie gładka masa.Żółtka ucieramy z połową cukru,dodajemy mąkę ,wystudzoną czekoladę.
Ubijamy białka z resztą cukru i delikatnie mieszamy z czekoladową masą.
Teraz przygotowujemy 2 ciasto.Ucieramy mąkę ze śmietanką.Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej,do gorącej czekolady wlewamy śmietankę,ucieramy na krem.Gdy masa ostygnie dodajemy ubite białka z solą
i selikatnie mieszamy
Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni.
Do wysmarowanej podłużnej formy(keksówka chyba

Foremke wstawiamy do większej brytfanny wepełnionej do 1/4 wysokości wodą i pieczemy 1 godzinę i 30 minut
Po upieczeniu schładzamy 12 godzin w lodówce Podajemy z kremem angielskim
KREM ANGIELSKI
1,5 szklanki mleka
5 żółtek
12 dag cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 laski wanilii
skórka starta z połowy pomarańczy
Żółtka ucieramy z cukrem na maleńkim ogniu W garnuszku gotujemy mleko z wanilią Lask wyjmujemy ,a do mleka wlewamy zawiesinę z mąki i 2-3 łyżek zimnego mleka Gotujemy ,mieszając przez chwilę
Wlewamy żółtka (już nie na ogniu) i ubijamy trzepaczką krem ,dodajemy skórkę i ubijamy aż wystygnie krem
Podobno bosko smakuje do kawy
