Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
czekoladowa tarta kajmakowa z bitą śmietaną i bananami (bez pieczenia)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="nikka" data-source="post: 823597" data-attributes="member: 3798"><p>Wspaniały deser na niedzielny obiad, można przygotować bezpośrednio przed spożyciem. Coś w sam raz dla miłośników karmelu i czekolady. </p><p>Przepis Asi z <a href="http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_kajmakowa/przepis.html" target="_blank">Kwestismaku</a></p><p></p><p>Składniki:</p><p>Spód:</p><p>&#8226; 1 opakowanie herbatników Digestive (225 g)</p><p>&#8226; 70 g masła, roztopionego</p><p>&#8226; 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g), rozpuszczonej [użyłam Goplany, &quot;Gorzkiej&quot;]</p><p></p><p>Masa kajmakowa z czekoladą:</p><p>&#8226; 2 tabliczki ciemnej czekolady (200 g)[ użyłam Goplany, &quot;Gorzkiej&quot;]</p><p>&#8226; 1 puszka ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego</p><p>&#8226; garść orzechów włoskich</p><p></p><p>Bita śmietana z bananami:</p><p>&#8226; 4 banany</p><p>&#8226; sok z 1 cytryny</p><p>&#8226; 300 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki </p><p>&#8226; 2 - 3 łyżki ciemnego kakao</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p></p><p>Najpierw trzeba przygotować masę krówkową. Gotujemy mleko skondensowane w zamkniętej puszce przez ok. <strong>3 godziny</strong>. Puszka przez cały czas musi być przykryta wodą, by nie wybuchła. Ja zawsze gotuję puszkę w 5 litrowym garnku wypełnionym wodą. Ostudzić. Najlepiej przygotować to dzień wcześniej.</p><p></p><p>Spód: Herbatniki włożyć do miski i bardzo dokładnie pokruszyć (np. tłuczkiem). Można je rozdrobnić w malakserze. Masło roztopić razem z czekoladą (w kąpieli wodnej lub na bardzo wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem), następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Dno i boki formy - tortownicy [20-24 cm] wyłożyć powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki na około <strong>pół godziny</strong>.</p><p></p><p>Masa kajmakowa z czekoladą: Roztopić czekoladę i wymieszać z ugotowanym mlekiem skondensowanym. Masę wyłożyć na spód z herbatników, posypać orzechami włoskimi i ponownie wstawić do lodówki <strong>na około 1 godzinę</strong>.</p><p></p><p>Bita śmietana z bananami: Banany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny. Śmietankę kremówkę (musi być bardzo zimna, powinna być w lodówce minimum <strong>12 godzin</strong>) ubić na bardzo sztywną pianę i wymieszać z połową ilości bananów, wyłożyć na warstwę masy kajmakowej. Udekorować pozostałymi bananami i posypać kakao przez sitko bezpośrednio na deser. Przechowywać w lodówce.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="nikka, post: 823597, member: 3798"] Wspaniały deser na niedzielny obiad, można przygotować bezpośrednio przed spożyciem. Coś w sam raz dla miłośników karmelu i czekolady. Przepis Asi z [URL="http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_kajmakowa/przepis.html"]Kwestismaku[/URL] Składniki: Spód: • 1 opakowanie herbatników Digestive (225 g) • 70 g masła, roztopionego • 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g), rozpuszczonej [użyłam Goplany, "Gorzkiej"] Masa kajmakowa z czekoladą: • 2 tabliczki ciemnej czekolady (200 g)[ użyłam Goplany, "Gorzkiej"] • 1 puszka ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego • garść orzechów włoskich Bita śmietana z bananami: • 4 banany • sok z 1 cytryny • 300 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki • 2 - 3 łyżki ciemnego kakao Wykonanie: Najpierw trzeba przygotować masę krówkową. Gotujemy mleko skondensowane w zamkniętej puszce przez ok. [B]3 godziny[/B]. Puszka przez cały czas musi być przykryta wodą, by nie wybuchła. Ja zawsze gotuję puszkę w 5 litrowym garnku wypełnionym wodą. Ostudzić. Najlepiej przygotować to dzień wcześniej. Spód: Herbatniki włożyć do miski i bardzo dokładnie pokruszyć (np. tłuczkiem). Można je rozdrobnić w malakserze. Masło roztopić razem z czekoladą (w kąpieli wodnej lub na bardzo wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem), następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Dno i boki formy - tortownicy [20-24 cm] wyłożyć powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki na około [B]pół godziny[/B]. Masa kajmakowa z czekoladą: Roztopić czekoladę i wymieszać z ugotowanym mlekiem skondensowanym. Masę wyłożyć na spód z herbatników, posypać orzechami włoskimi i ponownie wstawić do lodówki [B]na około 1 godzinę[/B]. Bita śmietana z bananami: Banany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny. Śmietankę kremówkę (musi być bardzo zimna, powinna być w lodówce minimum [B]12 godzin[/B]) ubić na bardzo sztywną pianę i wymieszać z połową ilości bananów, wyłożyć na warstwę masy kajmakowej. Udekorować pozostałymi bananami i posypać kakao przez sitko bezpośrednio na deser. Przechowywać w lodówce. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
czekoladowa tarta kajmakowa z bitą śmietaną i bananami (bez pieczenia)
Top
Bottom