Czekoladowe babeczki z gruszkami i imbirem

Gosi@

Member
Lut 26, 2009
276
0
0
W zasadzie mozna je suflecikami nazwac,bo maja piankowa delikatna konsystencje.


Skladniki na 6 osob:

* 60 g miekkiego masla
* 70 g cukru
* 350 g gruszek
* 4 lyzki soku z cytryny
* 30 g kandyzowanego imbiru*
* 100 g czekolady (70% kakao)
* 4 jajka
* szczypta soli
* 2 lyzki syropu gruszkowego
* 1 lyzeczka cukru pudru

6 zaroodpornych filizanek lub kokilek o pojemnosci 200 ml wysmarowac 10 g masla i wysypac 10 g cukru-odstawic.
Gruszki obrac,wypestkowac,pokroic w mala kostke i wymieszac z cytrynowym sokiem i drobniutko posiekanym imbirem.
Czekolade rozpuscic w wodnej kapieli.
Gleboka blache napelnic do 3/4 woda i wstawic do piekarnika,ktory nalezy wlaczyc na 250° (termoobieg nie jest zalecany).
Bialka ubic ze szczypta soli na sztywno,nastepnie pomalu dosypywac cukier (pozostale 60g) i jeszcze pare minut ubijac.Osobno zmiksowac zoltka z maslem (50g),aby masa uzyskala kremowa konsystencje,domieszac rozpuszczona czekolade i ostroznie wmieszac ubite bialka z cukrem.Napelnic filizanki i na srodek kazdej nalozyc po ok.2 lyzeczki gruszkowo-imbirowej mieszanki.
Ostroznie!!!! otworzyc piekarnik, wypuscic powstala pare i wstawic filizanki do blachy z woda,piec 20 minut,po 10 minutach przykryc je folia aluminiowa.
Pozostala mieszanke gruszkowo-imbirowa wymieszac z gruszkowym syropem i serwowac razem z cieplymi babeczkami wyjetymi na talerz z filizanek i opruszonymi cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z czasopisma niemieckiego "Essen und trinken"
czekbabeczki037.jpg

 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy