- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Ciasto, w którym zakochałam się od pierwszego wrażenia...
35 g kakao rozpuścić w 80 ml gorącej wody
150 g ciemnej czekolady, rozpuszczonej (ja użyłam 99% i chyba 60%)
150 g roztopionego masła, ostudzonego
250 g brązowego cukru (w przepisie było więcej, radzę dawać do smaku, zależy
jakiej czekolady użyjemy)
125 g zmielonych orzechów laskowych
4 jajka ( osobno żółtka, pianę ubić na sztywno)
1 łyżka kakao do posypania
Piekarnik na 170 st C.
Kwadratową blaszkę o boku 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce zmiksować Kakao rozpuszczone w
wodzie+czekoladę+masło+cukier+orzechy+żółtka.
Kiedy masa będzie gładka, połączyć delikatnie z pianą z białek (nie miksować!).
Przelać do blaszki, wstawić do piekarnika i piec 40-60 minut. Czas zależy od
piekarnika, chodzi o to, żeby ciasto pozostało wilgotne (ale nie surowe) w
środku. Przepis zalecał pieczenie przez 1 h, moe ciasto było gotowe po 45
minutach. Trzeba sprawdzić patyczkiem.
Po upieczeniu pozostawić w blaszce do ostygnięcia, następnie wyjąć i posypać
kakao.
Uwaga: najpyszniejsze jest na 2-3 dzień, bo delikatnie ciągnące i intensywne w
smaku.
___________
Liska

35 g kakao rozpuścić w 80 ml gorącej wody
150 g ciemnej czekolady, rozpuszczonej (ja użyłam 99% i chyba 60%)
150 g roztopionego masła, ostudzonego
250 g brązowego cukru (w przepisie było więcej, radzę dawać do smaku, zależy
jakiej czekolady użyjemy)
125 g zmielonych orzechów laskowych
4 jajka ( osobno żółtka, pianę ubić na sztywno)
1 łyżka kakao do posypania
Piekarnik na 170 st C.
Kwadratową blaszkę o boku 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce zmiksować Kakao rozpuszczone w
wodzie+czekoladę+masło+cukier+orzechy+żółtka.
Kiedy masa będzie gładka, połączyć delikatnie z pianą z białek (nie miksować!).
Przelać do blaszki, wstawić do piekarnika i piec 40-60 minut. Czas zależy od
piekarnika, chodzi o to, żeby ciasto pozostało wilgotne (ale nie surowe) w
środku. Przepis zalecał pieczenie przez 1 h, moe ciasto było gotowe po 45
minutach. Trzeba sprawdzić patyczkiem.
Po upieczeniu pozostawić w blaszce do ostygnięcia, następnie wyjąć i posypać
kakao.
Uwaga: najpyszniejsze jest na 2-3 dzień, bo delikatnie ciągnące i intensywne w
smaku.
___________
Liska
