Czekoladowe ciasto a'la brownies, z orzechami laskowymi

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Ciasto, w którym zakochałam się od pierwszego wrażenia...



35 g kakao rozpuścić w 80 ml gorącej wody
150 g ciemnej czekolady, rozpuszczonej (ja użyłam 99% i chyba 60%)
150 g roztopionego masła, ostudzonego
250 g brązowego cukru (w przepisie było więcej, radzę dawać do smaku, zależy
jakiej czekolady użyjemy)
125 g zmielonych orzechów laskowych
4 jajka ( osobno żółtka, pianę ubić na sztywno)
1 łyżka kakao do posypania


Piekarnik na 170 st C.
Kwadratową blaszkę o boku 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce zmiksować Kakao rozpuszczone w
wodzie+czekoladę+masło+cukier+orzechy+żółtka.
Kiedy masa będzie gładka, połączyć delikatnie z pianą z białek (nie miksować!).
Przelać do blaszki, wstawić do piekarnika i piec 40-60 minut. Czas zależy od
piekarnika, chodzi o to, żeby ciasto pozostało wilgotne (ale nie surowe) w
środku. Przepis zalecał pieczenie przez 1 h, moe ciasto było gotowe po 45
minutach. Trzeba sprawdzić patyczkiem.
Po upieczeniu pozostawić w blaszce do ostygnięcia, następnie wyjąć i posypać
kakao.

Uwaga: najpyszniejsze jest na 2-3 dzień, bo delikatnie ciągnące i intensywne w
smaku.
___________
Liska
icon_biggrin.gif
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Lisko, jakie piękne zdjęcie!
O cieście nie wspomnę. :mrgreen:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy