Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Ashira" data-source="post: 1547692" data-attributes="member: 12777"><p>- 2 woreczki ugotowanej na sypko w lekko osolonej wodzie kaszy gryczanej </p><p>- szklanka cukru</p><p>- 5 łyżek kakao ciemnego</p><p>- 1 łyżka cynamonu</p><p>- 3 jajka</p><p>- 1/3 kostki margaryny</p><p>- szklanka mleka</p><p>- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>- 3 torebki herbaty miętowej</p><p></p><p>Białka z jajek ubiłam na pianę. Resztę składników zblendowałam (a w zasadzie próbowałam ) na gładką masę. Wmieszałam pianę z masą i przelałam do małej prostokątnej foremki. Piekłam 35 minut w 180 stopniach.</p><p></p><p>Mój blender jednak nie podołał zadaniu i nie udało mi się zmiksować gładko masy - wyraźne są ziarenka kaszy - co zaskakujące ani trochę mi to nie przeszkadza a wręcz z chęcią zjadałam brzegi, gdzie kasza zrobiła się chrupiąca. Ciasto trochę wyrosło, jest dość mocno kakaowe, puchate jak suflet (tu moje największe zaskoczenie), lekko wilgotne, ale jednak sycące. Lekko wyczuwa się kaszę, ale nie intensywnie (używałam najzwyklejszej palonej). Herbaty użyłam, bo nie miałam suszonej mięty. Nie wiem czy moja jest zwietrzała czy dodałam za mało, ale ja czuję ją słabo. Mój brat z kolei twierdzi, że wyczuwa aromat mięty. </p><p>Na pewno będę dalej kombinować, bo to moje pierwsze ciasto gryczane i bardzo mi smakuje. Szkoda, że mój blender nie daje rady, bo na pewno poszłabym tą drogą. </p><p></p><p>Uważam, że do ciasta idealnie pasowałby sos jagodowy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Ashira, post: 1547692, member: 12777"] - 2 woreczki ugotowanej na sypko w lekko osolonej wodzie kaszy gryczanej - szklanka cukru - 5 łyżek kakao ciemnego - 1 łyżka cynamonu - 3 jajka - 1/3 kostki margaryny - szklanka mleka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 torebki herbaty miętowej Białka z jajek ubiłam na pianę. Resztę składników zblendowałam (a w zasadzie próbowałam ) na gładką masę. Wmieszałam pianę z masą i przelałam do małej prostokątnej foremki. Piekłam 35 minut w 180 stopniach. Mój blender jednak nie podołał zadaniu i nie udało mi się zmiksować gładko masy - wyraźne są ziarenka kaszy - co zaskakujące ani trochę mi to nie przeszkadza a wręcz z chęcią zjadałam brzegi, gdzie kasza zrobiła się chrupiąca. Ciasto trochę wyrosło, jest dość mocno kakaowe, puchate jak suflet (tu moje największe zaskoczenie), lekko wilgotne, ale jednak sycące. Lekko wyczuwa się kaszę, ale nie intensywnie (używałam najzwyklejszej palonej). Herbaty użyłam, bo nie miałam suszonej mięty. Nie wiem czy moja jest zwietrzała czy dodałam za mało, ale ja czuję ją słabo. Mój brat z kolei twierdzi, że wyczuwa aromat mięty. Na pewno będę dalej kombinować, bo to moje pierwsze ciasto gryczane i bardzo mi smakuje. Szkoda, że mój blender nie daje rady, bo na pewno poszłabym tą drogą. Uważam, że do ciasta idealnie pasowałby sos jagodowy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej
Top
Bottom