Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Czekoladowe ciasto z kawą na Chanuka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 902603" data-attributes="member: 2721"><p>Czekoladowe <a href="http://bitsyskitchen.com/jewish12.html" target="_blank">ciasto</a> z kawą na <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Chanuka" target="_blank">Chanuka.</a> </p><p>Bardzo smaczne, puszyste.</p><p></p><p>[ATTACH=full]46137[/ATTACH]</p><p></p><p><u>ciasto:</u></p><p></p><p>450 g mąki pszennej</p><p>150-200 g cukru</p><p>1 jajko</p><p>1 białko</p><p>4 pełne łyżki ciemnego kakao</p><p>1/2 łyżeczki cynamonu</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>1 łyżeczka sody</p><p>150 ml maślanki</p><p>125 ml oleju</p><p>10 łyżeczek mocnej kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonych w 100 ml wody</p><p></p><p></p><p><u>polewa:</u></p><p></p><p>3 łyżki kakao</p><p>3 łyżki cukru</p><p>3 łyżki mleka</p><p>1 łyżka miodu</p><p>1 łyżeczka mąki ziemniaczanej</p><p></p><p></p><p>Jajko i białko utrzeć z cukrem. Dodać maślankę, kawę i olej. Następnie dodać cynamon, sól i mąkę. Dobrze zmiksować. </p><p>Dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać powtórnie.</p><p>Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 45 min. ( do suchego patyczka)</p><p></p><p>Piekłam w formie 14 x 25 cm.</p><p></p><p>Kiedy ciasto się upiecze, wystudzić je na kratce.</p><p>W tym czasie przygotować polewę.</p><p>W rondelku rozpuścić wszystkie składniki.</p><p>Mieszać energicznie przez ok. minutę, aż polewa zgęstnieje i będzie błyszcząca.</p><p>Od razu dekorować ciasto, ponieważ szybko zastyga.</p><p></p><p>Ja oprócz polewy posypałam ciasto cukrem pudrem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 902603, member: 2721"] Czekoladowe [URL="http://bitsyskitchen.com/jewish12.html"]ciasto[/URL] z kawą na [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Chanuka"]Chanuka.[/URL] Bardzo smaczne, puszyste. [ATTACH=full]46137[/ATTACH] [U]ciasto:[/U] 450 g mąki pszennej 150-200 g cukru 1 jajko 1 białko 4 pełne łyżki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 150 ml maślanki 125 ml oleju 10 łyżeczek mocnej kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonych w 100 ml wody [U]polewa:[/U] 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Jajko i białko utrzeć z cukrem. Dodać maślankę, kawę i olej. Następnie dodać cynamon, sól i mąkę. Dobrze zmiksować. Dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać powtórnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 45 min. ( do suchego patyczka) Piekłam w formie 14 x 25 cm. Kiedy ciasto się upiecze, wystudzić je na kratce. W tym czasie przygotować polewę. W rondelku rozpuścić wszystkie składniki. Mieszać energicznie przez ok. minutę, aż polewa zgęstnieje i będzie błyszcząca. Od razu dekorować ciasto, ponieważ szybko zastyga. Ja oprócz polewy posypałam ciasto cukrem pudrem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Czekoladowe ciasto z kawą na Chanuka
Top
Bottom