Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
czekoladowe clafoutis + pomarańcze w karmelu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="marghe" data-source="post: 619139" data-attributes="member: 160"><p>100 g gorzkiej czekolady (70% kakao0</p><p>80 g masła</p><p>115 g mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia (dałam niecałą łyżeczkę)</p><p>115 g mielonych migdałów</p><p>115 g cukru</p><p>szczypta soli</p><p>2 duże jajka</p><p>3 żółtka</p><p>180 ml tłustego mleka</p><p>100 g białej czekolady</p><p>500 ml śmietany kremówki ( u nas zamiast bitej śmietany były lody śmietankowe)</p><p>kilka pomarańczy (zetrzeć z nich skórkę)</p><p></p><p>Pomarańcze obrać ze skóry i z błonki. Pokroić na plastry. Sok zachować</p><p></p><p>piekarnik rozgrzać do 200 stopni</p><p>wnętrze foremki (lub foremek) posmarować masłem.</p><p></p><p>Czekoladę połamać i rozpuścić na parze. dodać resztę masła</p><p></p><p>Do miski:</p><p>przesiana mąka + proszek do pieczenia + migdały + 1/2 porcji cukru + sól + jajka + żółtka + skórka z pomarańczy + mleko. Ubić na jednolita masę.</p><p>Wlać czekoladę</p><p>połączyć</p><p>przelać masę do foremki / foremek</p><p></p><p>Do masy powtykać kawałki białej czekolady</p><p></p><p>Piec 16 - 20 minut</p><p>Brzegi powinny być twardawe, wnętrze miękkie,</p><p></p><p></p><p>w tzw. międzyczasie podgrzać resztę cukru z 6 łyżkami wody -> zrobić karmel</p><p>zdjąć z ognia</p><p>wlać sok pozostały po obieraniu i krojeniu</p><p>wymieszać</p><p></p><p>Karmelem polać pomarańcze</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="marghe, post: 619139, member: 160"] 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao0 80 g masła 115 g mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia (dałam niecałą łyżeczkę) 115 g mielonych migdałów 115 g cukru szczypta soli 2 duże jajka 3 żółtka 180 ml tłustego mleka 100 g białej czekolady 500 ml śmietany kremówki ( u nas zamiast bitej śmietany były lody śmietankowe) kilka pomarańczy (zetrzeć z nich skórkę) Pomarańcze obrać ze skóry i z błonki. Pokroić na plastry. Sok zachować piekarnik rozgrzać do 200 stopni wnętrze foremki (lub foremek) posmarować masłem. Czekoladę połamać i rozpuścić na parze. dodać resztę masła Do miski: przesiana mąka + proszek do pieczenia + migdały + 1/2 porcji cukru + sól + jajka + żółtka + skórka z pomarańczy + mleko. Ubić na jednolita masę. Wlać czekoladę połączyć przelać masę do foremki / foremek Do masy powtykać kawałki białej czekolady Piec 16 - 20 minut Brzegi powinny być twardawe, wnętrze miękkie, w tzw. międzyczasie podgrzać resztę cukru z 6 łyżkami wody -> zrobić karmel zdjąć z ognia wlać sok pozostały po obieraniu i krojeniu wymieszać Karmelem polać pomarańcze [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
czekoladowe clafoutis + pomarańcze w karmelu
Top
Bottom