Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Czekoladowe drożdżówki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 947959" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]50001[/ATTACH]</p><p></p><p>Pyszne, puchate i pachnące czekoladą</p><p></p><p>Z podanej niżej proporcji wyszło mi 6, ale dużych dość bułeczek. </p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>* 250 g mąki luksusowej (typ 500)</p><p>* 1 żółtko,</p><p>* 100 ml mleka (ciepłe)</p><p>* 70 <strong>g</strong> śmietanki kremówki ( nie wiem ile to ml)</p><p>* 4 łyżki (z małą górką) cukru</p><p>* 1,5 łyżeczki cukru waniliowego</p><p>* 35 g czekolady gorzkiej</p><p>* 1 łyżka kakao</p><p>* 2 łyżeczki drożdży instant</p><p>* 3 + 1 łyżki oleju (miałam z pestek winogron)</p><p>* szczypta soli</p><p></p><p>* 3 łyżki mleka skondensowanego - do posmarowania </p><p>* można posypać grubym cukrem</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru i drożdżami. Odstawić do wyrośnięcia.</p><p>Śmietankę kremówkę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę</p><p>Do miski przesiać mąkę, kakao i sól. Wsypać pozostały cukier, cukier waniliowy. Dodać żółtko, śmietankę z rozpuszczoną czekoladą i zaczyn drożdżowy oraz 3 łyżki oleju. Dobrze wyrobić. Następnie dodać ostatnią łyżkę oleju i wyrabiać aż olej idealnie wchłonie się w ciasto (trochę to trwa)</p><p>Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1,5 - 2 godzin)</p><p>Wyrośnięte ciasto, podzielić na mniejsze porcje i formować bułeczki. (Ja bawiłam się w zaplątywanie, które niestety zanikło, bo bułeczki mocno urosły.)</p><p></p><p>Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. </p><p>W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni</p><p>Bułeczki posmarować mlekiem skondensowanym, ewentualnie posypać cukrem rafinowanym grubym i piec ok. 18 minut</p><p> </p><p>[ATTACH=full]50002[/ATTACH]</p><p></p><p>została rozerwana taka jeszcze gorąca drożdżówka i do tego zdjęcie robione wieczorem, przy byle jakim świetle</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 947959, member: 4258"] [ATTACH=full]50001[/ATTACH] Pyszne, puchate i pachnące czekoladą Z podanej niżej proporcji wyszło mi 6, ale dużych dość bułeczek. [B]Składniki:[/B] * 250 g mąki luksusowej (typ 500) * 1 żółtko, * 100 ml mleka (ciepłe) * 70 [B]g[/B] śmietanki kremówki ( nie wiem ile to ml) * 4 łyżki (z małą górką) cukru * 1,5 łyżeczki cukru waniliowego * 35 g czekolady gorzkiej * 1 łyżka kakao * 2 łyżeczki drożdży instant * 3 + 1 łyżki oleju (miałam z pestek winogron) * szczypta soli * 3 łyżki mleka skondensowanego - do posmarowania * można posypać grubym cukrem [B]Wykonanie:[/B] Ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru i drożdżami. Odstawić do wyrośnięcia. Śmietankę kremówkę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę Do miski przesiać mąkę, kakao i sól. Wsypać pozostały cukier, cukier waniliowy. Dodać żółtko, śmietankę z rozpuszczoną czekoladą i zaczyn drożdżowy oraz 3 łyżki oleju. Dobrze wyrobić. Następnie dodać ostatnią łyżkę oleju i wyrabiać aż olej idealnie wchłonie się w ciasto (trochę to trwa) Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1,5 - 2 godzin) Wyrośnięte ciasto, podzielić na mniejsze porcje i formować bułeczki. (Ja bawiłam się w zaplątywanie, które niestety zanikło, bo bułeczki mocno urosły.) Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni Bułeczki posmarować mlekiem skondensowanym, ewentualnie posypać cukrem rafinowanym grubym i piec ok. 18 minut [ATTACH=full]50002[/ATTACH] została rozerwana taka jeszcze gorąca drożdżówka i do tego zdjęcie robione wieczorem, przy byle jakim świetle [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Czekoladowe drożdżówki
Bottom