Robiłam je od bardzo dawna, kiedy jeszcze w Polsce Burdę można było kupić tylko w języku niemieckim. Dziś wykorzystuję przepis z Burdy w języku polskim wydaną przez Agencję Muza. Mogę też kupić w każdym sklepie potrzebne mi składniki, a nie "zdobywać" je spod lady. Robienie kulek jest bardzo proste, a wyglądają i smakują doskonale. Bardzo efektownie prezentują się w szklanym pojemniczku lub np. kryształowym koszyczku.
Składniki
20 dkg migdałów
20 dkg polewy czekoladowej
10 dkg cukru pudru
2 surowe żółtka
1 likierowy kieliszek rumu
do obtoczenia: wiórki kokosowe, kakao, wiórki lub tarta czekolada
Nieobrane migdały i polewę czekoladową zemleć w maszynce do migdałów. Otrzymaną masę mieszamy z cukrem pudrem, żółtkami i rumem. Kiedy masa jest doskonale wyrobiona formujemy kulki o średnicy 2 cm i obtaczamy część w wiórkach kokosowych, część w kakao, a część w czekoladzie. Podajemy je do świątecznej popołudniowej kawy.
Składniki
20 dkg migdałów
20 dkg polewy czekoladowej
10 dkg cukru pudru
2 surowe żółtka
1 likierowy kieliszek rumu
do obtoczenia: wiórki kokosowe, kakao, wiórki lub tarta czekolada
Nieobrane migdały i polewę czekoladową zemleć w maszynce do migdałów. Otrzymaną masę mieszamy z cukrem pudrem, żółtkami i rumem. Kiedy masa jest doskonale wyrobiona formujemy kulki o średnicy 2 cm i obtaczamy część w wiórkach kokosowych, część w kakao, a część w czekoladzie. Podajemy je do świątecznej popołudniowej kawy.