Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Czekoladowe listki do ozdabiania ciast i deserów
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 118718" data-attributes="member: 151"><p>Listki które bez obaw możemy wykorzystywać do ozdabiania potraw i wykonywania czekoladowych ozdób to liście:</p><p>gardenii</p><p>winogron</p><p>cytrusów</p><p>magnolii</p><p>nasturcji</p><p>róży</p><p>fiołka</p><p>Liście trujące,których absolutnie nie nalezy stosować do potraw to liście:</p><p>amarylisu</p><p>azalii</p><p>caladium</p><p>narcyza</p><p>ostróżki</p><p>diffenbachii</p><p>bluszczu</p><p>hortensji</p><p>żonkila</p><p>ostróżki polnej</p><p>lauru</p><p>konwalii</p><p>jemioły</p><p>oleandra</p><p>poinsencji</p><p>rododendronu</p><p></p><p>Lista pochodzi z książki Mary Berry pt.'Desery'</p><p></p><p>Do ozdób czekoladowych najlepsze są liście róży.Przed przystąpieniem do wykonywania ozdób nalezy listki umyć i osuszyć dokładnie,najlepiej ręcznikiem papierowym.Liście powinny być możliwie jak najświeższe.</p><p>Oprócz listków przygotowujemy także pędzelek,nie za gruby ale płaski za to,czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej-może być biała,mleczna jak i gorzka,płaski talerz(lub tacę) wyłozony folią i ewentualnie pincetę.</p><p></p><p><a href="http://www.cookaround.com/cop/albums/userpics/10060/1~1.jpg" target="_blank">http://www.cookaround.com/cop/albums/userpics/10060/1~1.jpg</a></p><p></p><p>Listki należy smarować czekolada za pomocą pędzelka ale UWAGA smarujemy spodnią część listka ponieważ tam bardziej widoczne jest unerwienie liścia co da lepszy efekt końcowy.Warstwa czekolady nie może być zbyt cienka ale też nie za gruba.</p><p></p><p><a href="http://www.cookaround.com/cop/albums/userpics/10060/4.jpg" target="_blank">http://www.cookaround.com/cop/albums/userpics/10060/4.jpg</a></p><p></p><p>Następnie posmarowane listki odkładamy na talerz i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia</p><p></p><p><a href="http://www.cookaround.com/cop/albums/userpics/10060/5.jpg" target="_blank">http://www.cookaround.com/cop/albums/userpics/10060/5.jpg</a></p><p></p><p>Po około 15-20 minutach delikatnie odrywamy prawdziwy listek od czekolady</p><p></p><p><a href="http://www.cookaround.com/cop/albums/userpics/10060/6.jpg" target="_blank">http://www.cookaround.com/cop/albums/userpics/10060/6.jpg</a></p><p></p><p>i otrzymujemy piękne listki czekoladowe</p><p></p><p><a href="http://www.cookaround.com/cop/albums/userpics/10060/1.jpg" target="_blank">http://www.cookaround.com/cop/albums/userpics/10060/1.jpg</a></p><p></p><p>Listki takie należy do czasu ozdabiania przechowywać w lodówce.Można użyć do ich przekładania pincety ponieważ łatwo sie topią przy dotykaniu.</p><p></p><p>Zdjęcia pochodzą z włoskiego forum: <a href="http://www.cookaround.com/yabbse1/showthre...read.php?t=7859" target="_blank">http://www.cookaround.com/yabbse1/showthre...read.php?t=7859</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 118718, member: 151"] Listki które bez obaw możemy wykorzystywać do ozdabiania potraw i wykonywania czekoladowych ozdób to liście: gardenii winogron cytrusów magnolii nasturcji róży fiołka Liście trujące,których absolutnie nie nalezy stosować do potraw to liście: amarylisu azalii caladium narcyza ostróżki diffenbachii bluszczu hortensji żonkila ostróżki polnej lauru konwalii jemioły oleandra poinsencji rododendronu Lista pochodzi z książki Mary Berry pt.'Desery' Do ozdób czekoladowych najlepsze są liście róży.Przed przystąpieniem do wykonywania ozdób nalezy listki umyć i osuszyć dokładnie,najlepiej ręcznikiem papierowym.Liście powinny być możliwie jak najświeższe. Oprócz listków przygotowujemy także pędzelek,nie za gruby ale płaski za to,czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej-może być biała,mleczna jak i gorzka,płaski talerz(lub tacę) wyłozony folią i ewentualnie pincetę. [URL="http://www.cookaround.com/cop/albums/userpics/10060/1~1.jpg"]http://www.cookaround.com/cop/albums/userpics/10060/1~1.jpg[/URL] Listki należy smarować czekolada za pomocą pędzelka ale UWAGA smarujemy spodnią część listka ponieważ tam bardziej widoczne jest unerwienie liścia co da lepszy efekt końcowy.Warstwa czekolady nie może być zbyt cienka ale też nie za gruba. [URL="http://www.cookaround.com/cop/albums/userpics/10060/4.jpg"]http://www.cookaround.com/cop/albums/userpics/10060/4.jpg[/URL] Następnie posmarowane listki odkładamy na talerz i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia [URL="http://www.cookaround.com/cop/albums/userpics/10060/5.jpg"]http://www.cookaround.com/cop/albums/userpics/10060/5.jpg[/URL] Po około 15-20 minutach delikatnie odrywamy prawdziwy listek od czekolady [URL="http://www.cookaround.com/cop/albums/userpics/10060/6.jpg"]http://www.cookaround.com/cop/albums/userpics/10060/6.jpg[/URL] i otrzymujemy piękne listki czekoladowe [URL="http://www.cookaround.com/cop/albums/userpics/10060/1.jpg"]http://www.cookaround.com/cop/albums/userpics/10060/1.jpg[/URL] Listki takie należy do czasu ozdabiania przechowywać w lodówce.Można użyć do ich przekładania pincety ponieważ łatwo sie topią przy dotykaniu. Zdjęcia pochodzą z włoskiego forum: [URL="http://www.cookaround.com/yabbse1/showthre...read.php?t=7859"]http://www.cookaround.com/yabbse1/showthre...read.php?t=7859[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Czekoladowe listki do ozdabiania ciast i deserów
Top
Bottom