- Sie 10, 2009
- 19
- 0
- 0
125g masła
60g cukru
1 jajko
220g mąki
30g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
POLEWA:
2 łyżeczki cukru
trochę cukru do posypania
3 łyżeczki mleka
NADZIENIE CZEKOLADOWE:
90ml śmietany
90g ciemnej czekolady
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. W misce utrzeć na puszystą masę masło i cukier. Dodać ubite jajko, a następnie przesiane: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
Wyrobić najpierw łyżką, a potem ręką gładkie ciasto. Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3mm. Foremkami o różnych kształtach (średnica ok 5cm) wycinać ciasteczka. Ciasteczka ułożyć na blachach. (w sumie wyjdzie okolo 60 ciasteczek).
Przygotować polewę; cukier rozpuścić w mleku i posmarować ciasteczka. Piec 10 min i posypać cukrem. Przełożyć na ażurową podstawkę do ostygnięcia. Przygotować nadzienie. W garnku rozgrzać na małym ogniu czekoladę ze śmietaną, aż czekolada się roztopi, nie gotować. Przełożyć do miski i poczekać, aż wystygnie. Potem ubić na gładką masę. Smarować ciasteczka i sklejać po dwa razem.
Ciasteczka najlepsze są następnego dni, gdy się "przegryzą"
60g cukru
1 jajko
220g mąki
30g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
POLEWA:
2 łyżeczki cukru
trochę cukru do posypania
3 łyżeczki mleka
NADZIENIE CZEKOLADOWE:
90ml śmietany
90g ciemnej czekolady
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. W misce utrzeć na puszystą masę masło i cukier. Dodać ubite jajko, a następnie przesiane: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
Wyrobić najpierw łyżką, a potem ręką gładkie ciasto. Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3mm. Foremkami o różnych kształtach (średnica ok 5cm) wycinać ciasteczka. Ciasteczka ułożyć na blachach. (w sumie wyjdzie okolo 60 ciasteczek).
Przygotować polewę; cukier rozpuścić w mleku i posmarować ciasteczka. Piec 10 min i posypać cukrem. Przełożyć na ażurową podstawkę do ostygnięcia. Przygotować nadzienie. W garnku rozgrzać na małym ogniu czekoladę ze śmietaną, aż czekolada się roztopi, nie gotować. Przełożyć do miski i poczekać, aż wystygnie. Potem ubić na gładką masę. Smarować ciasteczka i sklejać po dwa razem.
Ciasteczka najlepsze są następnego dni, gdy się "przegryzą"