Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Czekoladowe marzenie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="m.morgan" data-source="post: 883779" data-attributes="member: 17017"><p>125g masła</p><p>60g cukru</p><p>1 jajko</p><p>220g mąki</p><p>30g kakao</p><p>1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>POLEWA:</p><p>2 łyżeczki cukru</p><p>trochę cukru do posypania</p><p>3 łyżeczki mleka</p><p></p><p>NADZIENIE CZEKOLADOWE:</p><p>90ml śmietany</p><p>90g ciemnej czekolady</p><p></p><p>Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. W misce utrzeć na puszystą masę masło i cukier. Dodać ubite jajko, a następnie przesiane: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.</p><p>Wyrobić najpierw łyżką, a potem ręką gładkie ciasto. Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3mm. Foremkami o różnych kształtach (średnica ok 5cm) wycinać ciasteczka. Ciasteczka ułożyć na blachach. (w sumie wyjdzie okolo 60 ciasteczek).</p><p>Przygotować polewę; cukier rozpuścić w mleku i posmarować ciasteczka. Piec 10 min i posypać cukrem. Przełożyć na ażurową podstawkę do ostygnięcia. Przygotować nadzienie. W garnku rozgrzać na małym ogniu czekoladę ze śmietaną, aż czekolada się roztopi, nie gotować. Przełożyć do miski i poczekać, aż wystygnie. Potem ubić na gładką masę. Smarować ciasteczka i sklejać po dwa razem.</p><p></p><p>Ciasteczka najlepsze są następnego dni, gdy się &quot;przegryzą&quot;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="m.morgan, post: 883779, member: 17017"] 125g masła 60g cukru 1 jajko 220g mąki 30g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli POLEWA: 2 łyżeczki cukru trochę cukru do posypania 3 łyżeczki mleka NADZIENIE CZEKOLADOWE: 90ml śmietany 90g ciemnej czekolady Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. W misce utrzeć na puszystą masę masło i cukier. Dodać ubite jajko, a następnie przesiane: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Wyrobić najpierw łyżką, a potem ręką gładkie ciasto. Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3mm. Foremkami o różnych kształtach (średnica ok 5cm) wycinać ciasteczka. Ciasteczka ułożyć na blachach. (w sumie wyjdzie okolo 60 ciasteczek). Przygotować polewę; cukier rozpuścić w mleku i posmarować ciasteczka. Piec 10 min i posypać cukrem. Przełożyć na ażurową podstawkę do ostygnięcia. Przygotować nadzienie. W garnku rozgrzać na małym ogniu czekoladę ze śmietaną, aż czekolada się roztopi, nie gotować. Przełożyć do miski i poczekać, aż wystygnie. Potem ubić na gładką masę. Smarować ciasteczka i sklejać po dwa razem. Ciasteczka najlepsze są następnego dni, gdy się "przegryzą" [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Czekoladowe marzenie
Top
Bottom