- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Wstawiam przepis - może komuś przyda się pomysł na urozmaicenie klasycznej owsianki
6 łyżek płatków owsianych górskich
1/3 szklanki wody
2 czubate łyżeczki dobrego, czarnego kakao
cukier do smaku (u mnie 4 łyżeczki)
1/2 litra mleka
Płatki owsiane wsypać do rondla, wlać wodę. Doprowadziś wodę do wrzenia, po czym wsypać kakao, cukier i - mieszająć - wlać mleko.
Płatki gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż będą miękkie.
Ewentualnie dolać pod koniec gotowania więcej mleka, jeśli wolimy rzadszą owsiankę. Podawać ciepłe. Jeśli pominiemy kakao, ottrzymamy klasyczną owsiankę.


6 łyżek płatków owsianych górskich
1/3 szklanki wody
2 czubate łyżeczki dobrego, czarnego kakao
cukier do smaku (u mnie 4 łyżeczki)
1/2 litra mleka
Płatki owsiane wsypać do rondla, wlać wodę. Doprowadziś wodę do wrzenia, po czym wsypać kakao, cukier i - mieszająć - wlać mleko.
Płatki gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż będą miękkie.
Ewentualnie dolać pod koniec gotowania więcej mleka, jeśli wolimy rzadszą owsiankę. Podawać ciepłe. Jeśli pominiemy kakao, ottrzymamy klasyczną owsiankę.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: