Czekoladowe ptysie

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
pty23.JPG

Składniki:

Ciasto:

* 1 szklanka (250ml) mąki (wsypać kakao i dopiero uzupełnić mąką do pełnej szklanki)
* 2 łyżki kakao (z małą górką)
* 250 ml wody
* 110 g masła
* 1/2 łyżki cukry
* szczypta soli
* 4 jajka

Krem czekoladowy:

* 375 - 380 ml mleka
* 4 żółtka
* 2 łyżki cukru
* 4 łyżki mąki (z górką)
* 100 g białej czekolady
* 375 - 380 ml śmietanki kremówki (36%)
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
* 1,5 łyżeczki żelatyny
* 3 łyżki wody (dla rozpuszczenia żelatyny)

Wykonanie:

Ciasto: Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do rondla wlać wodę i dodać masło, sól i cukier. Zagotować, zdjąć z ognia i wsypać mąkę wymieszaną z kakao. Wymieszać dokładnie i z porotem ustawić na ogniu. Gotować, ciągle mieszając przez ok. 1 minutę.
Zdjąć z ognia i mieszać aż do lekkiego przestudzenia. Teraz dodajemy po 1 jajku ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ptysie na blachę, w odstępie ok. 2 cm.
Pieczemy ok. 35-40 minut.
Po tym czasie, wyjąć blachę z ptysiami z piekarnika (piekarnika nie wyłączamy) i odcinamy z ptysiów czapeczki (tak gdzieś na 1/3 wysokości), które układamy obok ptysiów i ponownie wsuwamy blachę do piekarnika na ok. 5 - 8 minut, aby ciasto dobrze wyschło.
Wystudzone napełniamy kremem

Do rondla wlać 1 szklankę mleka i postawić do zagotowania. Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę i cukier. Do mieszaniny wlać cieniutkim strumieniem wrzące mleko, ciągle mieszając. Następnie ustawić na ogniu i podgrzewać (nie gotować) ciągle mieszając, aż do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia, i wrzucić czekoladę połamaną na małe kawałeczki. Mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady. Przykryć masę folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.
Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić, podgrzewając
Zimną śmietanę dobrze ubić i połączyć z masą budyniową (masę dodawać stopniowo). Na samym końcu dodać rozpuszczoną żelatynę (najpierw ją zahartować, dodając po 1 łyżce masy i energicznie mieszając a następnie połączyć z masą)
Kremem napełniamy ptysie/eklerki

pty26.JPG

Załączniki

• pty23.JPG
    pty23.JPG
    141.8 KB · Wyświetleń: 5
  • pty26.JPG
    pty26.JPG
    143 KB · Wyświetleń: 5

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Krysiu
daumen.gif

Czy w samych ptysiach czuć to kakao?

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,084
412
83
No widzisz!?! czytanie ze zrozumieniem się kłania (ale na swoje usprawiedliwienie mam, że skupiłam się na zdjęciach, przepisu nie czytałam uważnie) i uleganie stereotypom: czekoladowy, znaczy z ciemną czekoladą.
No, ćwiara jestem
icon_wink.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Margot @ 21 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=947667ale ptysie
mniam.gif

kurcze jakby tą żelatynę wyrzucić to by mi pasowało ,ale chyba jest konieczna?
Tak sobie myślę, że nie jest konieczna. Jedynie trzeba by zmienić trochę proporcje. Śmietanki dać 250 ml a do budyniu dowalić dodatkowo 1 łyzkę np. proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej (chociaż może i nie koniecznie).

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy